• 1
 ≫ 

Danak inflacije: U kafićima traže doplatu za šećer i mleko u kafi

 ≫ 

Hrana i piće skuplji su nego ikad

  • 1
kafa

Foto: Freepik

U Nemačkoj je inflacija na visokom nivou, pa se domaćinstva bore protiv skupog benzina, dizela, struje i sve većih troškova života.

Diskonti i supermarketi sada u redovnim intervalima prilagođavaju cene asortimana. Cena maslaca porasla je sa 1,65 na 2,29 evra u roku od nekoliko meseci. Umesto 89 centi, litar suncokretovog ulja potrošači plaćaju čak 4,99 evra. Pogođeni su i ugostiteljski objekti. Hrana i piće skuplji su nego ikad. Vlasnici restorana i barova rastuće troškove struje, grejanja i zaposlenih moraju da prenesu na goste.

Međutim, umesto da podignu cene hrane, vina ili pića, vlasnici restorana idu korak dalje. Oni smanjuju veličinu porcija i poslužuju manje količine piva i vina, prenosi magazin „Feniks”, pozivajući se na „Fokus”.

Kako pišu mediji, a i kako se uverila dopisnica Telegrafa, u sve više kafića gosti moraju da se odluče hoće li topli napitak popiti s mlekom ili šećerom.

Čaj i kafa, zaslađeni i s malo mleka, ponekad su skuplji i do 30 centi. I u restoranima ugostitelji traže od svojih gostiju da plate ako naruče, na primer, kečap ili majonez uz krompiriće. Doplate se kreću od 50 centi do čak jednog evra.

(Telergaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    16. maj 2022 | 14:20

    Hahahaaaaaaaha😅😅😅 !!!! Aman bre dokle više poređenja sa Nemačkom?! Laž da nema ulja, suncokretovo u Lidlu košta 1,75€. Ima ulje i po 5€, pa šta ? Bilo je skuplje i pre ove krize. U pokrajini Bavarskoj mesto Koburg odakle je firma Brosse ( ima fabriku u Pančevu ) prodavnice su pune svih vrsta artikala i kupaca. U restoranima kafa 3€, kapućino 4,10€ a kugla sladoleda 2€, pivo 2,80€. Sirovog mesa, prerađevine od mesa, riba raznih vrsta, voće, povrće pa ojde i toaletni papir bez nestašice.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>