• 2
 ≫ 

4 razloga zbog kojih se čini da se svetska ekonomija raspada

 ≫ 

Svetska ekonomija je trenutno super čudna, kažu analitičari

  • 2
Energetska kriza

Foto: Shutterstock

Skoro svako ko želi posao može da ga ima. Tako bar izgleda. Ekonomija je toliko "vruća" da cene rastu brže nego u bilo kom trenutku od osamdesetih. Tržište stanova je u plamenu. Potrošači troše kao ludi, komentar je CNN-a.

Ipak, stalno čujemo reč "recesija" kao da je 2007. godina.

Istina je da sada verovatno nije svet u recesiji (iako je to moguće), ali postoji mnogo znakova da je jedna iza ugla.

Znak prvi: Fed povećava stope

Inflacija je harala, a sredstvo Federalnih rezervi za borbu protiv porasta cena leži u njihovoj sposobnosti da postavljaju više kamatne stope. To čini zaduživanje skupljim i usporava ekonomiju — namerno.

Problem je što je Fed kasnio sa podizanjem stopa. Inflacija je bila rastuća zabrinutost tokom 2021. godine, ali je centralna banka počela da povećava stope tek u martu 2022. Tako da Fed treba sada da preduzme mnogo drastičnije mere nego što bi to uradio da ej počeo da povećava stope prošle godine.

Prošle nedelje Fed je podigao stope za pola procenta, što je najveće pojedinačno povećanje stope u 22 godine.

Znak 2. Berza je u režimu rasprodaje

Ekstremni strah je dominantno raspoloženje na Volstritu ove godine.

Nakon što je početkom januara dostigla rekord, berza je izgubila skoro petinu svoje vrednosti - pale su akcije na nivo "medveda". Više od 7 biliona dolara je isparilo sa berze ove godine.

Zabrinuti da će više kamatne stope narušiti profit kompanija, investitori su krenuli ka izlasku.

To je loša vest za planove za penzionisanje ljudi. To je takođe nepoželjna vest za veliki broj investitora koji se oslanjaju na tržište za prihod, uključujući i dnevne trgovce koji su računali na to da će berza rasti u praktično pravoj liniji tokom većeg dela decenije. A to nije sjajno ni za raspoloženje potrošača.

To je potencijalno loša vest za ekonomiju, jer potrošnja čini više od dve trećine američkog bruto domaćeg proizvoda.

Znak 3. Tržište obveznica

Kada investitori nisu toliko zagrejani za akcije, često će se prebaciti na obveznice. Ne ovog puta. Kada cene obveznica padaju, prinosi rastu — a prinosi na 10-godišnji trezor su ovog meseca dostigli 3% po prvi put od 2018.

To se obično dešava kada Fed povećava stope — viši trošak zaduživanja čini obveznice manje vrednim, tako da će veća isplata kamate na obveznice (prinos) pomoći da se nadoknadi i učini ih privlačnijim za investitore.

Ta takozvana inverzija krive prinosa prethodila je svakoj recesiji od 1955. godine.

Znak 4. Haos širom sveta

Ništa od ovoga se ne dešava izolovano. Sukob u Ukrajini guši lance snabdevanja i podiže cene energije.

Kina nastavlja da zaključava neke od svojih najvećih gradova jer je broj slučajeva zaraženih kovidom i dalje visok. A nedostatak radne snage je doveo do porasta plata i ometa normalan protok robe širom sveta.

Ono što se dešava u inostranstvu moglo bi se preliti i na Sjedinjene Države, što bi naštetilo američkoj ekonomiji u najgorem mogućem trenutku.

novac, kasica prasica

Foto: Freepik

Šta da se radi?

Evo šta ne treba raditi: Panika.

Čak i ako je recesija neizbežna, ne može se reći koliko će biti ozbiljna. Ali nikada ne škodi planirati najgore. Evo nekoliko načina na koje finansijski savetnici kažu da možete izolovati svoje finansije od ekonomskog pada.

Ugovorite novi posao sada: sa izuzetno niskom nezaposlenošću i velikim brojem radnih mesta, ovo je tržište za one koji trenutno traže posao. To bi se moglo brzo promeniti u recesiji.

Unovčite bum na tržišu nekretnina: Ako ste bili u nedoumici oko prodaje svoje kuće ili stana, sada je možda vreme da to promenite. Cene stanova u Sjedinjenim Državama porasle su za skoro 20% u odnosu na prethodnu godinu, ali stope na hipoteke takođe rastu, što će na kraju smanjiti potražnju.

Ostavite nešto gotovine po strani: uvek je dobra ideja imati likvidna sredstva — gotovinu, fondove ili štek za crne dane.

Konačno, mudri savet za svako tržišt je: Ne dozvolite da vas emocije savladaju.

„Istorija pokazuje da je ono što ljudi — ili čak stručnjaci — misle o tržištu obično pogrešno. Najbolji način da ispunite svoje dugoročne ciljeve je da ostanete mirni i da se držite svog plana", piše CNN.

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petra

    16. maj 2022 | 22:27

    Bas sam planirala odustati od prodaje stana na Menhotnu, ali sad ste mi otvorili oci. Hvala.

  • Gandra

    16. maj 2022 | 22:54

    Ma kakve su ovo vesti za tigra. Kod nas samo mafijasi prodaju jedni drugima, ostale ovce gledaju gde jos ima trave da se pase.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>