• 2

Srbiji fali 12.000 vozača, slede obuke za ovo deficitarno zanimanje

U saopštenju GIZ-a se navodi da otkako je u 2020. uveden novi način sertifikacije vozač

  • 2
vozac autobusa, gsp, volan Vozač autobusa / Foto: Shutterstock

Transportnoj industriji Srbije prema procenama predstavnika poslodavaca nedostaje oko 12.000 profesionalnih vozača, a Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) je sa transportnim preduzećima organizovala program obuke za ovo deficitarno zanimanje, saopšteno je iz GIZ-a.

Navodi se da je u toku 2021. godine, zahvaljujući između ostalog i ovom programu obuka "Od početnika do profesionalnog vozača" broj profesionalnih vozača sa CPC sertifikatom povećan za 238.

Prema rečima generalnog direktora Srbijatransporta Gorana Aleksića, iako su zarade za ovo deficitarno zanimanje značajno povećane, jedna od prepreka za one koji žele da se njime bave, su strogi uslovi licenciranja kao i visoka cena obuke.

U saopštenju GIZ-a se navodi da otkako je u 2020. uveden novi način sertifikacije vozača, u Srbiji se uspostavljao sistem centara za obuku, sertifikovali su se stručni predavači, registrovali CPC centri, zahvaljujući čemu sada postoji sertifikovano 20 centara za CPC obuku.

Vođa globalnih programa „Migracije za razvoj" i „Migracije i dijaspora" u Srbiji i rukovodilac DIMAK centra Marija Bogdanović je istakla da činjenica da je bilo 500 prijavljenih kandidata ukazuje na veliku zainteresovanost nezaposlenih, pogotovo ugroženih grupa da pomoću ove deficitarne profesije unaprede svoj socijalni status i formalno zaposlenje.

Video: Maksim je ostvario svoj san, postao je vozač kartinga, a svi su mislili da je to nemoguće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Profesionalni vozač

    17. maj 2022 | 10:45

    Zašto ne kažete koliko košta u Srbiji licenciranje, a koliko u drugim državama. A drugo naš CPC osim Srbije nigde nije priznat. Pa jel vi mislite da smo mi vozači budale, primitivci bez škole i pameti... Sve i da je tako u digitron se razumemo. Tek će da vam fali vozača, dolazi vam na naplatu ako nećeš ti ima ko hoće....

  • Гаргамел

    17. maj 2022 | 10:43

    Возача има али нема поштених послодаваца ! Ако неки и да добру плату онда на рачун иде минималац а остало на руке ...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>