• 20

Putin: "To što EU radi zbog naše nafte je ekonomsko samoubistvo"

Evropa dugoročno postati region sa visokim cenama energenata

 • 20
nafta

Foto: Freepik

Evropska unija, odbijajnjem ruskih energente, predstavlja ekonomsko samoubistvo za EU, izjavio je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin na sastanku o situaciji u naftnom sektoru.

„Danas vidimo da iz apsolutno političkih razloga, zbog sopstvenih ambicija i pod pritiskom američkog gospodara, evropske zemlje uvode nove sankcije tržištima nafte i gasa. Sve to vodi ka rastu inflacije i umesto da priznaju svoje greške, traže krivce sa strane“, rekao je Putin, prneose RIA novosti.

On je istakao da će Evropa dugoročno postati region sa visokim cenama energenata.

Prema njegovim rečima, zapadna politička klasa spekuliše s „apsolutno prirodnom zabrinutošću mnogih ljudi u vezi s elektranama i klimatskim pitanjima“, pri čemu umanjuju značaj tradicionalnih, ugljovodoničnih izvora energije, dok istovremeno precenjuju ulogu alternativne energije.

To je, kako je rekao, doprinelo izazivanju energetske krize za koju zapadni zvaničnici sada pokušavaju da okrive Rusiju.

"Stiče se utisak da su naše zapadne kolege, političari i ekonomisti jednostavno zaboravili osnove elementarnih ekonomskih zakonitosti ili ih, na svoju štetu, radije namerno ignorišu“, rekao je Putin, prema izveštaju Sputnjik internešenela.

Dodao je da će „nedvosmisleno, zajedno sa ruskim energetskim resursima, i ekonomska aktivnost otići iz Evrope u druge regione sveta.

"Takav ekonomski autogol, ili samoubistvo, naravno da je unutrašnja stvar evropskih zemalja. Mi moramo da postupamo pragmatično i da polazimo prvenstveno od sopstvenih ekonomskih interesa", naglasio je Putin.

Putin

Foto: Tanjug/AP

 

On je pozvao ruske vlasti da „deluju proaktivno” u uslovima „bezumnih i haotičnih" postupaka koje preduzimaju neki od zapadnih „partnera” i da to preokrenu u korist Moskve, ali je istovremeno upozorio da Rusija ne može da očekuje da će te zemlje praviti takve greške „u nedogled“.

Ruski predsednik je obećao da će država učiniti „sve što od nas zavisi“ da stvori odgovarajuće uslove za rad energetskih kompanija, počev od poboljšanja logističkih kapaciteta do obezbeđivanja sistema plaćanja u nacionalnim valutama partnerskih zemalja i poboljsanja dostupnosti kreditnih i usluga osiguranja....

Putin je dodao da ruske naftne kompanije ne bi trebalo da drže zarodbljena sredstva - prihode ostvarene od rasta cena energenata, poručivši da su promene kroz koje prolazi globalno tržište nafte „tektonske prirode“ i da „poslovanje kao ranije, po starom modelu, naravno, izgleda malo verovatno".

„U novim uslovima važno je ne samo vaditi naftu, već izgraditi ceo vertikalni lanac do krajnjeg potrošača“, zaključio je Putin.

Video: Da li pokreti Putinovih nogu ukazuju na bolest? Ovo je snimak za koji analitičari tvrde da otkriva

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Super Brundo

  17. maj 2022 | 16:45

  Neka ih.Koga je briga za americke pudlice.Neka kupuju americki tecni gas i naftu po 5-8 vecoj ceni.Bitno da je to "gas slobode" kako ga zovu.Mogu i od Norveske ali po ceni od 3.500 evra za 1.000 m3.

  35
  3

  Podelite komentar

 • TTelep

  17. maj 2022 | 16:39

  Šta bulazni ovaj? Ko traži krivca sa strane? Neće Evropa krvavu rusku naftu i to je to, niko zbog eventualno veće cene ne kuka. Bolje da vidi kako će zadržati plate od 150 evra, koliko inače 90 odsto Rusa zarađuje. Čak i za nas su sirotinja, a to nije tako jednostavno uspeti.

  14
  76

  Podelite komentar

 • Mile Rus

  17. maj 2022 | 21:33

  Evropa kaput 😂

  9
  0

  Podelite komentar