• 19
 ≫ 

Benzin opet poskupeo, a dizel? Ovo su aktuelne cene u Nemačkoj

 ≫ 

Visoke cene goriva pogađaju građane širom Evrope, posebno one koji rade na slabije plaćenim poslovima ili putuju duže do posla

  • 19
Nemačka Štutgart Gorivo

Foto-montaža: Shutterstock, Telegraf

Cena nafte se juče našla na novom maksimumu, skočivši na 115,69 dolara po barelu za Brent, odnosno 115,37 dolara po barelu, kada je reč o WTI.

Zvaničnici Evropske unije trenutno razmatraju plan o postepenom prekidu uvoza ruske nafte kao odgovor na rat Moskve u Ukrajini, ali zabrinutost istočnoevropskih zemalja članica Unije u pogledu snabdevanja predstavlja veliku prepreku za realizaciju takvog plana, preneo je Rojters.

U međuvremenu oglasio se i Vladimir Putin, rekavši da je "to što EU radi zbog ruske nafte - ekonomsko samoubistvo".

Smatra se da će Evropa dugoročno postati region sa visokim cenama energenata, a to vidimo i ovog jutra, ako je sudeći po aktuelnim cenama goriva u Nemačkoj, u Štutgartu.

Doduše, dizel je pojeftinio u odnosu na protekli period, ali je benzin skuplji: košta od 2,14 preko 2,20 do 2,27 evra po litri; autogas LPG je 1,12, a dizel trenutno košta 2,15 evra.

Sagovornica iz Štutgarta nam kaže da za benzin mesečno izdvaja 150 do 200 evra.

Evropska komisija će danas predstaviti plan vredan 210 milijardi evra o tome kako Evropa može da prekine oslanjanje na ruska fosilna goriva do 2027. godine.

Visoke cene goriva pogađaju građane širom Evrope, posebno one koji rade na slabije plaćenim poslovima ili putuju duže do posla; kako bi pomogla građanima u tom smislu, nemačka železnica Dojče Ban planira da uvede mesečnu kartu od samo 9 evra, tokom juna, jula i avgusta.

Ipak, ostaje da se vidi koliko će to zaista uticati na Nemce i turiste u ovoj zemlji, budući da su mnogi navikli na svoja vozila, te se tog komfora ne bi tako lako odrekli.

Video: Čovek otkrio kako lopovi kradu kartice sa bankomata: Obavezno obratite pažnju na ovaj detalj

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>