• 2

Britanija suočena s najvišom inflacijom ikada

Aprilska inflacija je najveća ikada od 1989. godine, kada je počela da se vodi ta evidencija u sadašnjoj formi

  • 2
biznis, inflacija, ekonomija Foto: Shutterstock

Inflacija je u Velikoj Britaniji u aprilu skočila na 40-godišnji rekord - od 9,0 odsto na godišnjem nivou, podstaknuta rastom cena hrane i energije, prema današnjim podacima Kancelarije za nacionalnu statistiku (ONS).

Potrošačke cene u Ujedinjenom Kraljevstvu su na mesečnom nivou porasle za 2,5%, a kako smo nedavno pisali - situacija postaje sve teža za stanovništvo.

Oba podatka su neznatno bolja od očekivanja analitičara, koji su u anketi Rojtersa predviđali da će potrošačke cene u aprilu zabeležiti mesečni rast od 2,6 posto, a na godišnjem nivou - rast od 9,1 procenat.

Aprilska inflacija je najveća ikada od 1989. godine, kada je počela da se vodi ta evidencija u sadašnjoj formi, i oborila je dosadašnju međugodišnju rekordnu stopu od 8,4 odsto iz marta 1992, a takođe je znato napredovala sa nivoa 7,0 posto zabeleženih u martu ove godine.

Britanski energetski regulator Ofgem je od 1. aprila podigao cenu energije za domaćinstva za 54 procenta, nakon oštrog poskupljenja energenata na međunarodnom tržištu.

Ofgem nije isključio moguće dalje periodično povećanje cena struje ove godine.

Banka Engleske je povećala referentnu kamatu na četiri uzastopna sastanka, podižući cenu zaduživanja sa istorijskog minimuma od 0,1 posto iz perioda pandemije na 13-godišnji maksimum od 1,0 odsto u nastojanju da obuzda divlji rast inflacije, a da ne ugrozi ekonomsku rast.

Video: Rat u Ukrajini uticao na inflaciju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    18. maj 2022 | 11:26

    Uh, majku mu. Sada neću moći da popijem kafu.

  • Goran

    18. maj 2022 | 15:44

    Ma kojih 9% Lazu! Otislo sve gore u nebesa u zadnje 3 godine Jako lose stanje je ovde

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>