• 1

Finci pokreću spor protiv podružnice Gasproma?

Kompanija planira da uvozi energiju tokom predstojeće letnje sezone preko gasovoda Baltik Konektor

  • 1
gasovod

Foto: Freepik

Finski državni dobavljač energije, Gasum, saopštio je da neće prihvatiti zahtev Moskve za plaćanje gasa u rubljama i najavio da će zbog toga pokrenuti spor pred arbitražnim sudom protiv Gasprom eksporta, podružnice ruskog giganta Gasprom.

"U ovoj situaciji, Gasum nije imao izbora osim da pokrene arbitražu u vezi sa ugovorom. Učinićemo sve kako bismo mogli da snabdevamo finske kupce potrebnom energijom", naveo je u saopštenju glavni izvršni direktor Gasuma, Mika Viljanen.

Kompanija planira da uvozi energiju tokom predstojeće letnje sezone preko gasovoda Baltik Konektor, koji povezuje finsku i baltičku gasnu mrežu preko Finskog zaliva.

Gasum je priznao da ograničen transportni kapacitet tog gasovoda može da bude problem. Kao dugoročno rešenje, Finska namerava da zakupi plutajući terminal sa Estonijom za uvoz tečnog prirodnog gasa (TPG).

Ova severnoevropska država većinu svog gasa kupuje od Rusije, ali prirodni gas čini samo 5,0 posto njene godišnje potrošnje energije. Ipak, izostanak te ponude iz energetskog miksa mogao bi da ima negativan uticaj na kompanije u energetskom i šumarskom sektoru, kao i u hemijskoj i prehrambenoj industriji.

Brisel je izdao ažurirane smernice o tome kako preduzeća iz EU mogu da plaćaju ruski gas bez kršenja sankcija uvedenih Rusiji. Određeni broj evropskih energetskih kompanija je ispoštovao ruski zahtev za plaćanje gasa u rubljama, piše RT.

Video: Radnici Fijata: Čekamo socijalni program, nema otkaza

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бла Бла

    18. maj 2022 | 10:30

    Запад им кроји судбину и говоре шта и како.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>