• 1
 ≫ 

NBS dala procenu BDP Srbije: Ovako će se kretati rast i cene ove godine

 ≫ 

Suočeni smo sa eskalacijom geopolitičke situacije, što se preliva i na Srbiju, kaže guverner

  • 1
Gorivo, cene, akcize, inflacija Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Rast BDP Srbije kretaće se ove godine u rasponu od 3 5 do 4,5 procenata, što je za pola procenta niže od očekivanja NBS u februaru, rekla je guverner Srbije Jorgovanka Tabaković predstavljajući izveštaj o inflaciji.

"Centralne banke širom Evrope revidiraju svoje projekcije i zaoštravaju monetarne politike. I u Srbiji se to oseća, a inflacija je bila 9, 6 procenata u aprilu. Domaća tražnja još ne generiše inflatorne pritiske pa je bazna inflacija kod nas niža nego u regionu, zbog čega smo i mi umerenije zaoštravali mere", rekla je Tabaković.

Kako je navela, rast svetskih cena još nekoliko meseci će vršiti inflatorne pritiske. Međutim, dolazak nove poljoprivredne sezone trebalo bi da snizi cene voća i povrća a kasnije i cene prerađene hrane.

"Iflacija u Srbiji je nastavila da raste pod pritiskom spoljnih faktora i u aprilu je iznosila 9,6 procenata međugodišnje, a očekuje se da će dostići vrhunac u junu i julu od najviše 10,5 procenata, nakon čega će početi da pada", izjavila jeguverner Narodne banke Srbije (NBS).

"Novi rast svetskih cena energenata, hrane i sirovina uticao je na rast uvoznih cena i pojačao troškovne pritiske na cene domaćih proizvođača. U takvim uslovima i bazna inflacija na koju mere monetarne politike najviše utiču takođe je beležila rast", rekla je Tabakovićeva.

Međutim, kako je istakla, očuvana relativna stabilnost deviznog kursa i usidrenost srednjoročnih očekivanja finansijskog sektora i privrede u granicama cilja bili su snažna kočnica koja je održala baznu inflaciju na nižem nivou od ukupne.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Buki

    18. maj 2022 | 17:15

    Podici cenu struje barem 1%. Da narod i industrija ne misle da cemo se jeftino provuci. Ekonomija je surova nauka. Radi i kada je ne primecujemo, a racun stigne kad tad i to sa kamatom.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>