• 5

Najveći vlasnik aviona na svetu izgubio je 113 letelica zbog Rusije

Kompanija poseduje ukupno 1.624 aviona

  • 5
Avion, noć Foto: Shutterstock

AerCap Holdings, gigant za iznajmljivanje aviona koji je najveći svetski vlasnik mlaznih aviona, izgubio je 113 aviona kada ih je Rusija zaplenila kao odgovor na sankcije izazvane ratom u Ukrajini.

Zaplene aviona i 11 mlaznih motora od strane ruskih vlasti dovele su do toga da AerCap tokom kvartala uzme 2,7 milijardi dolara pre oporezivanja, što je dovelo do toga da kompanija prijavi neto gubitak od 2 milijarde dolara, a ne profit od 500 miliona dolara koji bi ostvarila da nije došlo do ovakvog epiloga.

Ali rukovodioci kompanije rekli su da je kvartal zapravo bio dobar i da vide bolja vremena koja su pred nama jer globalna potražnja za letovima nastavlja da se oporavlja od pandemije Covida.

„Ali za uticaj Rusije, ovo je snažan osnovni kvartal za kompaniju“, rekao je izvršni direktor Engus Keli. „U svim našim poslovnim linijama... vidimo poboljšanje potražnje, povećanu iskorišćenost naše imovine i poboljšanje finansijskog zdravlja naših kupaca.“

Investitori su se složili i akcije AerCap-a sa sedištem u Dablinu porasle za 6 odsto u popodnevnom trgovanju nakon izveštaja.

Kompanija je uspela da povrati 22 mlaznjaka i 3 motora pre nego što su ih zaplenile ruske vlasti. Podnela je zahteve za osiguranje u potrazi za  izgubljenom letelicom, iako su neki od tih potraživanja kod ruskih osiguravajućih kompanija. Te politike podržavaju zapadne kompanije za reosiguranje, ali AerCap je naveo da su „tajming i iznos bilo kakvih naplata po ovim polisama neizvesni“.

Kompanija poseduje ukupno 1.624 aviona. Mlaznjaci izgubljeni od Rusije predstavljali su manje od 5% neto vrednosti Aercapove flote, koja je porasla tokom pandemije kupovinom konkurentske lizing kompanije GECAS od Dženeral elektrika.

Video: Aerodrom u Rostovu stopirao letove zbog stanja u Donbasu: Prazni terminali izgledaju sablasno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Europljanin

    18. maj 2022 | 17:42

    Da Europa i NATO nisu namjerno ignorirali upozorenja Rusije zbog "NATO igara bez granica" sve ovo se nebi dogodilo. Zato krenite tražiti krivca malo dublje u svemu ako imate muda i možda se spreči nadolazeći svjetski rat, što ova USA -NATO elita financijera ima u planu da bi okrivili opet Ruse želeći na kraju da ugrabe sva Ruska bogatstva. Sjetite se Pernarove priče, kojeg ste sa sprdnjom gledali.

  • Bane

    18. maj 2022 | 18:06

    Šteta što nije bilo više aviona u rusiji

  • I

    18. maj 2022 | 17:51

    Ako je

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>