• 2

UN: Cene hrane veće 30%, rat bi mogao da dovede do globalne krize

Sukob u Ukrajini je smanjio globalnu ponudu i izazvao porast cena alternativa na tržištu

  • 2
organska hrana, farma

Foto: Freepik

Ruska invazija na Ukrajinu uskoro bi mogla da izazove globalnu krizu u vezi sa hranom, koja bi mogla da traje godinama, upozorile su Ujedinjene nacije.

Cene hrane na svetskom tržištu veće su za 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazali su podaci UN, a generalni sekretar Antonio Gutreš rekao je da je rat pogoršao nesigurnost hrane u siromašnijim zemljama zbog rasta cena.

Neke zemlje bi se mogle suočiti sa dugotrajnom glađu, ako se ukrajinski izvoz ne vrati na predratni nivo, dodao je on. Konflikt je prekinuo snabdevanje iz ukrajinskih luka, koje su nekada izvozile ogromne količine jestivog ulja, kao i žitarica poput kukuruza i pšenice.

Sukob je smanjio globalnu ponudu i izazvao porast cena alternativa na tržištu. Govoreći u Njujorku, u sredu, Gutereš je rekao da sukob - u kombinaciji sa posledicama klimatskih promena i pandemije - "preti da desetine miliona ljudi nagna preko ivice, kada je reč o neuhranjenosti i gladi".

- Sada ima dovoljno hrane u našem svetu, ako delujemo zajedno. Ali ako ne rešimo ovaj problem danas, suočićemo se sa prividom globalne nestašice hrane u narednim mesecima - dodao je on. Kaže i da je jedino efikasno rešenje za krizu reintegracija ukrajinske proizvodnje hrane, kao i đubriva koje proizvode i Rusija i Belorusija - nazad na globalno tržište.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oldtajmer

    19. maj 2022 | 10:10

    Nas građane Srbije ne mora da interesuje cena hrane u svetu nego u Srbiji. Nije ovde niko lud pa da ne shvata da će poskupljenjem nafte i ostalih inputa u proizvodnji hrane doći i do povećanja cene gotovog proizvoda, ali problem nisu proizvođači već mešetari. Naši trgovci su skloni da svaku vanrednu situaciju zloupotrebe, kao npr. pre dve godine sa hirurškim maskama. Odjednom je jedna maska koštala kao pakovanje od pedeset komada pre toga?! Svedoci smo da i sada mnogi koriste ovu nestabilnu situaciju za neopravdano podizanje cena i skrivanja robe. A šta nas tek čeka...?

  • Duka Srbin Tenja

    19. maj 2022 | 10:11

    Zašto vam ne pomogne sada G7, pošto ste Rusiju izbacili, snalazite se, prevaranti. Sada je bolje kod nas, džaba vam novci moji slinavci.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>