• 0

Utvrđeno 12 reformskih prioriteta za Srbiju do 2025: Fokus na sprovođenju zelene agende

Među prioritetima koje će NALED zagovarati u narednim godinama su i dalji razvoj eUprave i ePoslovanja

  • 0
Alternativne investicije bitnis

Foto: Shutterstock

Podrška sprovođenju zelene agende, unapređenje uslova za investiranje i izgradnju i unapređenje kvaliteta donošenja propisa, tri su ključna reformska prioriteta od ukupno 12 koje su izabrali članovi Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u strateškom planu za period 2022-2025 koji je predstavljen na završnoj sednici godišnje skupštine organizacije.

Među prioritetima koje će NALED zagovarati u narednim godinama su i dalji razvoj eUprave i ePoslovanja, suzbijanje sive ekonomije, unapređenje javnih finansija, donošenje i sprovođenje mera za razvoj preduzetništva i inovacija, podrška privredi na lokalu, podsticanje regionalne saradnje, kao i EU integracija u oblastima značajnim za privredu, razvoj zdravstva, poljoprivrede i prehrambene industrije.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladislav Cvetković istakao je da su iza organizacije četiri uspešne godine tokom kojih je svake godine u proseku realizovano 92% aktivnosti iz prethodnog strateškog plana.

Ona je naveo da je NALED doprineo sprovođenju velikih, sistemskih reformi, kao što su uvođenje sistema eŠalter, unapređenje elektronskih građevinskih dozvola, reforma sezonskog rada u poljoprivredi, eInspektor i eFakture i pokrenute su nove poput razvoja Programa digitalizacije zdravstva, sistema eAgrar i eProstor. Pokrenut je i niz važnih inicijativa kao što su pilot projekti za upravljanje različitim vrstama otpada, programa podrške inovacijama StarTech i Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje, kroz koji je podržano uvođenje eFiskalizacije i bezgotovinskog plaćanja na 25.000 lokacija malih trgovaca i institucija.

- Samo tokom 2021. naš stručni tim je radio na sprovođenju čak 44 projekta za unapređenje uslova poslovanja i ekonomski razvoj, uz podršku međunarodnih donatora i naših članova. Na osnovu analiza i sagledavanja okruženja, kroz proces konsultacija sa članstvom, partnerima, civilnim društvom, medijima i zaposlenima kreirali smo novu strategiju razvoja do 2025. - kazao je Cvetković.

Kako je objasnio, definisano je 12 ciljeva grupisanih u dve oblasti odnosno nivoa delovanja – horizontalni i vertikalni, kojim se obezbeđuje unapređenje javnih politika i usluga u različitim sektorima, na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou, a sve to pod okriljem EU integracija.

NALED ima 316 članova iz redova privrede, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva koji direktno doprinose osmišljavanju i realizaciji reformskih inicijativa u okviru šest tematskih saveza – za fer konkurenciju, eUpravu, zaštitu životne sredine, imovinu i investicije, hranu i poljoprivredu i zdravstvo, a od prošle godine novi član NALED porodice je i BFC klub, telo koje trenutno okuplja 25 gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem.

U protekloj godini, NALED je bio član 30 radnih grupa vlade Srbije za izradu strategija, zakona i podzakonskih akata.

- Veliki rad NALED-a je jedan od glavnih razloga zašto je Srbija viđena kao dobro mesto za poslovanje. Dokaz za to su sve veće direktne strane investicije. Postoji razlog zašto je u poslednjih pet godina Srbija privukla oko polovine stranih investicija u regionu - rekao je američki ambasador Kristofer Hil.

Naled

Foto: Naled

Istakao je da su u prethodnih pet godina direktne investicije iz SAD u Srbiji dostigle više od četiri milijarde dolara i nastavljaju da rastu.

- Ali, Srbija ne može da se osloni samo na skorašnja pobošljanja. Održivost rasta na dugi rok zahteva dalju posvećenost reformama koje doprinose punom usklađivanju Srbije sa EU - rekao je Hil.

Na Skupštini NALED-a tradicionalno su dodeljena godišnja priznanja Strela ključnim partnerima iz međunarodne zajednice za doprinos ekonomskom razvoju Srbije i angažovanje na polju unapređenja privrednog ambijenta. Glavna savetnica Evropske banke za obnovu i razvoj u Srbiji Jelena Ćirković nagrađena je za podršku reformi inspekcija, pokretanjem sistema eInspektor koji je umrežio više od 40 republičkih inspekcija, kao i osnivanje Jedinstvenog kontakt centra za prijavljivanje sive ekonomije koji godišnje primi i obradi oko 20.000 predstavki.

Priznanje je zaslužila i za podršku incijativi eGrađanin koja je pomogla popularizaciju usluga eUprave u 140 lokalnih samouprava, kao i za razvoj platforme za elektronsku registraciju poljoprivrednih gazdinstava i podnošenje zahteva za subvencije (eAgrar). Ambasador Belgije Kun Adam istakao se proteklih godina kao aktivni zagovornik lokalnog razvoja i kulturnog turizma u Srbiji. Prihvativši ulogu pokrovitelja Etno mreže i učešćem u aktivnostima na očuvanju kulturnog nasleđa podržao je NALED-ove napore na osnaživanju ženskog preduzetništva i društveno – ekonomske afirmacije žena sa sela koje se bave izradom tradicionalnih rukotvorina, čime je zaslužio priznanje NALED Strela.

Video: Šta je pokazao startap skener, kakva je naša scena?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>