• 1

Opšte rasulo: Protesti u jeku, nema lekova i goriva - najgora kriza u poslednjih 70 godina

Ekonomija Šri Lanke je teško pogođena pandemijom, rastućim cenama energije i smanjenjem poreza

  • 1
Šri Lanka, protest

Foto: Tanjug/AP

Šri Lanka je prvi put u svojoj istoriji kasnila sa otplatom duga dok se zemlja bori sa najgorom finansijskom krizom u poslednjih 70 i nešto godina.

To se dešava nakon što je u sredu istekao grejs period od 30 dana za otplatu 78 miliona dolara neplaćenih kamata na dug.

Guverner centralne banke Šri Lanke rekao je da je zemlja sada u "preventivnom neplaćanju". Podsećamo, ovakva neispunjenja se dešavaju kada vlade nisu u stanju da isplate neke ili sve svoje dugove poveriocima, što može naštetiti reputaciji zemlje i otežati pozajmljivanje novca koji je zemlji potreban na međunarodnim tržištima.

Dalje, to dodatno narušava poverenje u njenu valutu i ​​ekonomiju, piše BBC.

Na pitanje da li je zemlja sada u neplaćanju, guverner centralne banke odgovara: "Naš stav je vrlo jasan, rekli smo da dok ne dođu do restrukturiranja, nećemo moći da platimo".

Ekonomija Šri Lanke je teško pogođena pandemijom, rastućim cenama energije i smanjenjem poreza.

Hronična nestašica deviza i rastuća inflacija doveli su do ozbiljne nestašice lekova, goriva i drugih osnovnih potrepština. Poslednjih nedelja došlo je do velikih, ponekad i nasilnih protesta protiv predsednika zemlje i njegove porodice - zbog rastuće krize.

Šri Lanka je, napominje britanski servis, već započela pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o spasavanju i treba da ponovo pregovara o svojim dugovima sa kreditorima. Vlada je ranije rekla da joj je ove godine potrebno čak 4 milijarde dolara.

Glavna inflacija će ići na nivo od oko 40% u narednih nekoliko meseci, rečeno je.

Video: Rat u Ukrajini uticao na inflaciju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana

    19. maj 2022 | 16:20

    Pa i cilj je onih koji stvaraju otrov u laboratorijama da zemlje bankrotiraju. Nista nije cudno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>