• 0
 ≫ 

Pomoć za srpska preduzeća zbog sukoba u Ukrajini: Evo kakva bi šema mogla da bude

 ≫ 

Reč je o garantnoj šemi broj 2 poput šeme koja je započeta u vreme pandemije, odnosno kovida, rekla je guverner za naš portal

  • 0
Biznis 2022 Foto: Shutterstock

Danas je usvojena mera pomoći za oko 1.400 preduzeća, čije poslovanje je usmereno na tržišta Rusije, Ukrajine i Belorusije.

Oni će imati mogućnost da koriste drugu garantnu šemu za refinansiranje obaveza iz prve garantne šeme.

Vlada Republike Srbije naime, usvojila je na današnjoj sednici Zaključak o Aneksu 2 Osnovnog ugovora o garanciji Republike Srbije za kreditiranje privrede usled produženog negativnog uticaja pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, što će, po rečima ministra finansija Siniše Malog, pomoći domaćim preduzećima čije je poslovanje usmereno na tržišta Rusije, Ukrajine i Belorusije.

Ministar Mali je objasnio da je reč o podršci za oko 1.400 preduzeća, koja će imati mogućnost da koriste drugu garantnu šemu za refinansiranje obaveza iz prve garantne šeme.

Očekuje se da će šema, koja se uglavnom tiče državnih garancija kroz kredite, puno značiti za preduzeća čije je poslovanje pogođeno sukobom u Ukrajini.

Na pitanje Telegraf Biznisa koliko je šema u domenu NBS, guverner Jorgovanka Tabaković nam je objasnila:

"Ništa što mi radimo ne ide bez dogovora NBS i Minisarstva finansija. Reč je o garantnoj šemi broj 2 poput šeme koja je započeta u vreme pandemije, odnosno kovida. Radimo zajednički na toj pomoći i kao što razgovaramo sa investitorima, donosimo odluke koje zajedno treba da pomognu finansiranju države, na vreme smo se obezbedili. Na vreme se izlazilo na međunadno tržište, i ova nova vrsta pomoći je kod viceguvernera, svi su uključeni u davanje sugestija za nove mere", rekla je Tabaković.

A šta mi trgujemo sa Ukrajinom?

Prema poslednjim zvaničnim podacima Privredne komore Srbije, Srbija i Ukrajina imaju dobre spoljnotrgovinske odnose, ukupna razmena na godišnjem nivou kreće se oko 319 miliona američkih dolara.

Glavni proizvodi koje izvozimo u Ukrajinu su pokrivači podova, mineralna đubriva, gume za automobile, hartiju, karton, beli lim itd. Sa druge strane iz Ukrajine se najviše uvozi gvožđe i crni metali (oko 70 odsto ukupnog uvoza) drvo i proizvodi od drveta, mašine, fero mangan, dampere, metalne trake i šipke.

A ovo je top 10 proizvoda koje mi njima izvozimo:

- Minerlna đubriva, 12 odsto

- Pokrivači podova i podloga 8 odsto

- Lim 8 odsto

- Gume za putničke automobile 6 odsto

- Karton 6 odsto

- Sredstva za čišćenje 5 odsto

- Sirćetna kiselina 5 odsto

- Grejači 5 odsto

- Đubriva 4 odsto

- Lekovi 3 odsto

A kao što smo naveli, uvozimo rude gvoožđa, koncentrate, trake, table, palete od drveta...

Video: Pređite što pre na e-fiskalizaciju, ne čekajte poslednji tren

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>