• 1

Otkriveno kome je Mekdonalds prodao svoje restorane u Rusiji

Lanac ima 39.000 restorana u više od 100 zemalja sveta

  • 1
Mekdonalds, McDonald's, McDonalds, kompanija, logo Foto: Tanjug/AP

Iako se nedeljama unazad govori o povlačenju Mekdonaldsa - američkog vodećeg restorana brze hrane - iz Rusije, tek nedavno je rešeno da gigant trajno obustavi poslovanje, odnosno da proda biznis.

Prethodno su brojne zapadne kompanije krenule da redom pružaju podršku napadnutoj strani - Ukrajini, time što su počele da napuštaju rusko tržište.

Njujork Tajms dalje piše kako aktuelni potez Meka predstavlja značajnu promenu za brend čiji je rast širom sveta postao simbol globalizma, pa čak i osnova teorije mira.

O tome danas, 19. maja, izveštava i Rojters.

"Mekdonalds prodaje svoje poslovanje u Rusiji svom trenutnom vlasniku licence, preduzetniku Aleksandru Govoru, i restorani bi trebalo da posluju pod novim brendom", piše britanska agencija, dodajući da se tako okončava tri decenije prisustva Meka u Rusiji.

Najveći svetski lanac hamburgera poseduje oko 84% od svojih skoro 850 restorana u Rusiji i jedan je od najvećih globalnih brendova koji je definitivno napustio tu zemlju ranije ove nedelje; ipak, rekao je da će zadržati svoj zaštitni znak.

Govor, koji vodi franšiznu operaciju preko svoje firme GiD LLC, vlasnik je licence Meka od 2015. godine i pomogao je lancu hamburgera da se proširi u udaljeni Sibir, gde upravlja sa 25 restorana. Obe kompanije su odbile da otkriju finansijske uslove ugovora.

Mek je, doduše, naveo da će nakon prodaje biti potrebno bezgotovinsko plaćanje do 1,4 milijarde dolara. Ugovor sa Govorom predviđa zadržavanje zaposlenih najmanje dve godine pod istim uslovima, saopštio je Mekdonalds u četvrtak.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рус

    19. maj 2022 | 16:28

    Rusija to ne dozvoljava. Sve ide u vlasništvo države. Kao Renault i ostals kompanije ..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>