• 1

Ukrajini uplaćeno 530 miliona dolara bespovratne pomoći od ove dve zemlje

Američki Senat je odobrio u četvrtak skoro 40 milijardi dolara dodatne pomoći Ukrajini

  • 1
Rusija Ukrajina rat, Mariupolj Foto: Tanjug/AP

Ukrajini je uplaćeno oko 530 miliona dolara bespovratnih sredstava od SAD i Velike Britnije iz fonda koji je osnovala Svetska banka za donacije vladi u Kijevu nakon ruske agresije, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo finansija.

SAD su donirale oko 500 miliona dolara, a Britanija 24 miliona funti ili 30 miliona dolara, i novac je sada stigao u državni budžet, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Rojters.

"Ova sredstva će biti usmerena na obezbeđenje hitne socijalne, humanitarne i zdravstvene potrošnje, kao i na podršku interno raseljenim licima", dodalo je ministarstvo.

Američki Senat je odobrio u četvrtak skoro 40 milijardi dolara dodatne pomoći Ukrajini, a Grupa sedam najrazvijenijih ekonomija sveta je postigla dogovor da obezbedi finansijsku pomoć Kijevu od preko 18 milijardi dolara.

Inače, Evropska komisija predstavila je svoj "REPowerEU" plan kao odgovor na poremećaje na globalnom energetskom tržištu usled sukoba u Ukrajini, kojim je naglašena dvostruka hitnost za transformacijom evropskog energetskog sistema: okončanje zavisnosti EU od ruskih fosilnih goriva i rešavanje klimatske krize.

Kako je navedeno, kroz "REPowerEU" Evropa može brže da ukine svoju zavisnost od ruskih fosilnih goriva i to uštedom energije, diversifikacijom snabdevanja energijom i uvođenjem obnovljive energije u cilju zamene fosilnih goriva u domovima, industriji i proizvodnji električne energije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krile

    21. maj 2022 | 01:06

    Amerikancima nista nije 40miljardi kad sami printaju pare koliko hoce, a na drugu stranu pare im ne znace nista a ukrajinu koriste da bi rusiju oslabili. Koji su to lopovi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>