• 1
 ≫ 

Pomoć za 1.400 domaćih preduzeća kreće u junu

 ≫ 

Ove firme dobijaju 18 meseci do dve godine grejs perioda i otplatu na pet godina

  • 1
Novac, evri

Foto: Shutterstock

Pomoćnik ministra finansija, Ognjen Popović, izjavio je danas za Tanjug da će sredstva iz Garantne šeme 2, namenjena za oko 1.400 preduzeća koja imaju problema u poslovanju sa Ukrajinom, Rusijom i Belorusijom - biti dostrupna početkom juna.

- Više od 400 miliona evra će biti na raspolaganju, a pomoć je namenjena svim kompanijama koje imaju problema zbog situacije u Ukrajini. Njima je sada omogućeno da direktno kreditima sa garancijom države kroz Garantnu šemu 2 refinansiraju svoje obaveze iz Garantne šeme 1 koja je krenula za vreme kovida - rekao je Popović.

Napomenuo je da će preduzeća imati znatno bolje uslove da prebrode krizu, jer dobijaju 18 meseci do dve godine grejs perioda i otplatu na pet godina.

"Tehnički, sada kada je usvojeno na vladi, za dve nedelje biće potpisan aneks sa bankama i klijenti će moći da se obrate svojoj banci u kojoj imaju obaveze, kako bi refinansirali ta sredstva već od početka juna - najavio je Popović.

Dodao je da je limit sredstava koje jedno preduzeće može da koristi po ovoj garantnoj šemi propisan Zakonom o drugoj garantnoj šemi i iznosi do tri miliona evra ili 30 odsto obrta firme u 2019. godini.

Video: Radnici Fijata: Čekamo socijalni program, nema otkaza

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>