• 5

Austrijski OMV će plaćati gas preko Gasprombanke

Evropska komisija je ove nedelje u dopunjenom uputstvu o plaćanju ruskog gasa potvrdila da države članice Evropske unije da mogu da nastave da kupuju ruski gas bez kršenja sankcija

  • 5
OMV pumpa

Foto: Shutterstock

Austrijska energetska grupa OMV saopštila je danas da se pridružila drugim evropskim kompanijama koje su prešle na plaćanje ruskog gasa u evrima preko Gasprombanke, dodajući da ne očekuje probleme s konverzijom sredstava u rublje.

"Sada smo primenili postupak plaćanja u skladu sa sankcijama, koji obezbeđuje da isporuke gasa budu plaćene na vreme. Naše obaveze plaćanja smatramo izvršenim transferom iznosa u evrima", rekao je portparol OMV-a za Rojters.

Evropska komisija je ove nedelje u dopunjenom uputstvu o plaćanju ruskog gasa potvrdila da države članice Evropske unije da mogu da nastave da kupuju ruski gas bez kršenja sankcija uvedenih Moskvi, zbog napada na Ukrajinu.

Iz Komisije su rekli, međutim, da nije "preporučljivo" da kompanije otvaraju bankarske račune u rubljama u Gasprombanci, što je tražio Kremlj, ali u ažuriranim smernicama dostavljenim članicama EU se to nigde izričito ne zabranjuje.

Nemačka gasna kompanija VNG je prva u toj zemlji najavila početkom ovog meseca da će transferisati evre na račun Gasprombanke radi konvertovanja u rublje, kako bi obezbedila dalje sigurno snabdevanje gasom, dodaje britanska agencija.

Video: Čovek otkrio kako lopovi kradu kartice sa bankomata: Obavezno obratite pažnju na ovaj detalj

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>