• 4

Preminuo Robert Vlašić, u Americi stekao enormno bogatstvo na kiselim krastavcima: "Bio je genije"

Umro je Robert Vlašić, sin hrvatskog imigranta koji je u Americi napravio bogatstvo na kiselim krastavčićima

  • 4
Robert Vlašić, Vlasic pickles

Foto: Profimedia

Robert Vlašić, američki "kralj krastavaca" preminuo je 8. maja u svom domu u Mičigenu u 96. godini, piše Jutarnji.hr. Robert je bio sin Josipa Vlašića, hrvatskog imigranta, koji je u Americi stekao bogatstvo na kiselim krastavcima.

Bio je vlasnik "Vlasic Pickles", jednog od najvećih američkih brendova kiselih krastavaca, ali je u SAD, osim po krastavcima, ostao zapamćen i kao deo američke popularne kulture 70-ih godina.

Logotip brenda "Vlasic Pickles", prepoznatljiva roda s leptir mašnom, naočarama i poštarskim šeširom, koja drži kiseli krastavčić poput cigare, tokom 70-ih i 80-ih godina bila je neizostavni deo njihovih televizijskih reklama.

Takođe, kako priča ide, jedna reklama za kisele krastavce iz 1978. godine zaslužna je za širenje mita o tome da "trudnice čeznu za kiselim krastavcima". Za Vlašića navode da je bio preduzetnički i marketinški genijalac koji je u američku oglašavačku industriju uveo duhovite i šaljive reklame. Objavio je i knjigu "101 vic o krastavčićima Boba Vlasica".

- Odlučili smo da su kiseli krastavci zabavna hrana. Da ne želimo sebe ili svoj posao da shvatamo previše ozbiljno - objasnio je jednom prilikom za Detroit Free Press.

Za porodicu Vlašić, kaže legenda, sve je počelo 1912. godine kada je Franjo Vlašić, Robertov deda, iz rodnog Livna stigao u Ameriku, na ostrvo Elis u Njujorku. Deda Franjo se po dolasku zaposlio u autoindustriji u gradu Detroit, a tamo je radio za dva dolara na dan i štedeo kako bi u Ameriku doveo i porodicu, sina Josipa i suprugu Mariju.

U tome je uspeo dve godine kasnije, a ubrzo je pokrenuo i svoj biznis dostave mleka. U biznis je ubacio i sina Josipa koji je s vremenom proširio očevo poslovanje.

Kada je Robert Joseph Vlašić rođen 9. marta 1926. godine u Detroitu, Vlašići su već imali dve firme, jednu za mlečne proizvode (Vlasic Dairy Company), a drugu za distribuciju kiselih krastavaca i kiselog kupusa.

Sam pokrenuo svoju proizvodnju

Robert Vlašić je nakon završetka škole otišao u vojsku, mornaricu, a nakon što je diplomirao na Univerzitetu Mičigen, počeo je da radi u očevoj firmi za distribuciju krastavaca. To mu nije bilo dovoljno ambiciozno pa je, osim prevoza, pokrenuo i svoju proizvodnju.

Početkom 50-ih godina kupio je fabriku kiselog kupusa koja se nalazila na oko sat vremena severno od Detroita, i nabavio strojeve za proizvodnju i pakiranje kiselih krastavaca. Potpisao je ugovore s uzgajivačima krastavaca i kupusa.

Kada je od oca preuzeo mesto direktora firme 60-ih godina, "Vlasic Pickles" već je bio najjači brend kiselih krastavaca u SAD.

Uspeh Roberta Vlašića njegovi su poznanici pripisivali upravljačkom stilu. Navodno je od svojih menadžera zahtevao redovne izveštaje, ali su ti izveštaji morali da budu sažeti na jednu stranicu papira.

- Daj mi brzo dobre vesti, ali loše vesti još brže - navodno je govorio.

Do kraja 70-ih firma Vlasic Foods u prodaji je nadmašila konkurenciju poput H.J. Heinz Co., proizvođače kečapa i majoneza.

Vlašić je potom zaključio da bi za dalji razvoj kompanije morala da postane deo neke veće korporacije. Firmu je tada prodao Campbell Soup Co. za oko 35 miliona dolara 1978. godine i ušao u Campbell-ov Upravni odbor u kojem je bio i predsednik od 1988. do 1993. godine.

Nakon toga je otišao u penziju, ali je ostao aktivan u zajednici. Bio je poznat po filantropiji. Najviše je donirao Katoličku crkvu i obrazovne ustanove kao Centar za učenje Cranbrook u Blumfild Hilsu.

Iza Vlašića je ostalo njegovih pet sinova, 17 unučadi i petoro praunučadi. Vlasic Foods sada je deo Conagra Brands Inc., a u firmi je aktivan njegov sin Bil Vlasic.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloje

    22. maj 2022 | 21:02

    Americka prica. Svaka cast. Saucesce porodici.

  • BASA

    22. maj 2022 | 20:21

    Divan covek ! Saucesce porodici !

  • Zoran

    22. maj 2022 | 23:28

    Kad sam ih prvi put video u prodavnici odusevio sam se kao da su iz nasih krajeva. A naravno i ukus je takav da podseca na nase.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>