• 9
 ≫ 

Šolc poslao jasnu poruku: Nemačka želi gas iz Senegala

 ≫ 

Šolc je rekao da je Nemačka takođe zainteresovana za senegalske projekte s obnovljivom energijom

  • 9
Olaf Šolc

Tanjug/AP

Nemačka nastoji da pokrene energetske projekte sa Senegalom, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc u nedelju tokom svoga prvog putovanja u Afriku u trenutku kada sukobi u Ukrajini dovode do rasta cena energije i hrane.

Šolc je trodnevnu posetu Africi započeo u Senegalu, zemlji koja poseduje milijarde kubika zaliha gasa i očekuje se da će postati veliki proizvođač plina u tom području.

Nemačka nastoji da umanji zavisnost od ruskog gasa zbog Putinove odluke da pokrene operaciju u Ukrajini. Započela je razgovore sa senegalskim vlastima o vađenju prirodnog gasa, rekao je Šolc.

- To je pitanje kojim se vredi ozbiljno pozabaviti - rekao je na konferenciji sa senegalskim predsednikom Makijem Salom i dodao da je obema državama u interesu da razgovori napreduju.

Šolc je rekao da je Nemačka takođe zainteresovana za senegalske projekte s obnovljivom energijom.

Sal je kazao da je Senegal spreman da radi na snabdevanju evropskog tržišta tečnim prirodnim gasom, LNG-om. On predviđa da će Senegal proizvesti 2,5 miliona tona iduće godine, odnosno 10 miliona tona do 2030. godine.

Što se tiče istraživanja gasa, finansiranja projekta i drugih pitanja, Sal je rekao da će uzeti sve u obzir, te da je "voljan da sarađuje sa Nemačkom u ovom kontekstu".

Nemačka je pozvala Senegal, koji trenutno predsedava Afričkom unijom, i Južnoafričku republiku da gostuju na skupu G7 koji će se održati u Nemačkoj u junu.

Obe afričke zemlje suzdržale su se od glasanja o rezoluciji Ujedinjenih naroda protiv ruskog napada na Ukrajinu, koji Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom.

Kao predsedavajući, Sal je kazao da mnoge afričke zemlje nisu htele da biraju stranu u ratu, iako su osuđivale sukobe.

- Vrlo je jasno da želimo mir. Radimo na deeskalaciji, prekidu vatre, dijalogu… to je stajalište Afrike - rekao je on.

Sal je dodao da će posetiti Moskvu i Kijev u idućim sedmicama.

Sukob u Ukrajini, koja je veliki dobavljač žitarica i hrane, uzrokovao je prekide u snabdevanju zbog kojih je narasla cena hrane i energije u Africi.

- Izrazio sam veliku zabrinutosti kancelaru Šolcu zbog uticaja rata - rekao je Sal i zatražio međunarodnu pomoć kako bi se ublažile posledice koje Afrika trpi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raša

    23. maj 2022 | 02:16

    Uuu pametno! Jedan izvor zameniti drugim izvorom. Šta ako taj drugi izvor... Ma, ne, ne nema šanse, jasno je odmah koliko je ideja brilijantna.

  • Boske100

    23. maj 2022 | 05:53

    Al' je Rusija bliža 🤣

  • XX

    23. maj 2022 | 07:57

    Ma šta kaže ? A uz obale slonovače neće 😂😂

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>