• 1

Krenula rasprodaja dolara, evro dočekao svojih "5 minuta"

Sve valute osetljive na rizik su ojačale

  • 1
pare, novac, evri, kasa

Foto: Tanjug/AP

Evro je danas u usponu pošto su investitori počeli da prodaju dolare u nadi da će ublažavanje karantina u Kini - biti podrška globalnom ekonomskom rastu.

Smirenije kretanje cena akcija na berzama, na ranom evropskom trgovanju, takođe je izvršilo pritisak na dolar, koji je naglo pao prošle nedelje; mada je ove godine bio glavna valuta za kojom su investitori "jurili" usled pada vrednosti rizične imovine, briga vezanih za privredni rast i skoka inflacije.

Sve valute osetljive na rizik su ojačale, pri čemu je australijski dolar, koji je u početku pokazao prigušenu reakciju na očekivanu pobedu Laburističke partije levog centra na parlamentarnim izborima tokom vikenda - porastao za skoro 1,0 posto prema američkom dolaru, izveštava Rojters.

Britanska funta je napredovala za 0,5 odsto, a i norveška kruna beleži dobre rezultate jer se rasprodaja dolara koja je počela prošle nedelje nastavila danas.

Evro je ojačao za 0,3 procenta na 1,0602 dolara.

Tako je povećao svoj prošlonedeljni dobitak od 1,5 posto i udaljavajući se dodatno sa višegodišnjeg minimuma od 1,0349 dolara, zabeleženog ranije ovog meseca. Japanski jen je takođe imao benefite od prodaje dolara i popeo se na 127,66 jena za dolar.

Dolar, dolari

Foto: Tanjug/AP

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi rivala i koji je za 12 meseci do sredine maja porastao za oko 16 odsto na najviši nivo u dve decenije, pao je danas za 0,3 procenta na 102,6 poena.

Ovakvim kretanjima valuta doprinelo je i poboljšano raspoloženje vezano za situaciju s lokdaunom u Kini. Šangaj izlazi iz izolacije, a neočekivano veliko smanjenje referentne kamate u Kini prošle nedelje protumačeno je kao signal da će vlasti pružiti jaču podršku ekonomiji.

Juan je protekle sedmice imao najbolju trgovačku nedelju od kraja 2020, a na inostranim tržištima je danas porastao na 6,6555 juana za dolar, na najviši nivo od početka maja. Geopolitika je takođe u fokusu u Aziji ove nedelje, budući da je američki predsednik Džo Bajden na turneji u tom regionu, s ciljem da promoviše veće ekonomsko angažovanje SAD.

Što se tiče valuta vezanih za robu, norveška kruna je porasla za pola procenta prema evro, dok je kanadski dolar u sličnom iznosu ojačao prema američkom parnjaku na 1,2789 kanadskih dolara. Zbog očekivanja agresivnijeg podizanja kamatnih stopa Federalnih rezervi, neki analitičari kažu da bi potencijalni novi rast američkog dolara mogao da bude teži.

Video: Rat u Ukrajini uticao na inflaciju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рус

    23. maj 2022 | 12:26

    Nigde nije pomenuta Rusija koja je najviše zasluzna za pad dolara. To je istina, a propaganda je drugo da se serivira narodu. Dolar je uništila Rusija, kao što će za koji mesec biti i sa eurom..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>