• 0
 ≫ 

Šef vodeće agencije za energetiku: "Svet srlja ka recesiji zbog ova dva ključna faktora"

 ≫ 

Usled povećanih geopolitičkih tenzija i kontinuirane zabrinutosti u pogledu ponude, nafta trenutno košta 113 dolara

  • 0
nafta Foto: Freepik

Izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku, Fatih Birol, ocenio je danas da visoke cene nafte predstavljaju rizik za ekonomski opravak širom sveta, a posebno za zemlje u razvoju, koje su zavisne od uvoza nafte.

- To je veliki rizik, zajedno sa cenama hrane koje su veoma, veoma visoke, što bi moglo da bude okidač koji će svet gurati korak po korak u recesiju - rekao je Birol u interjuu za CNBC, na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Usled povećanih geopolitičkih tenzija nakon ruskog napada na Ukrajinu i kontinuirane zabrinutosti u pogledu ponude, cena nafte Brent trenutno iznosi oko 113 dolara po barelu.

Povodom izazova sa kojima se tržišta mogu suočiti u narednim mesecima, Birol je izrazio nadu da će napregnutu situaciju s ponudom ublažiti veće isporuke iz Sjedinjenih Država, Brazila, Kanade, i da će one biti praćene povećanjem ponude iz zemalja - ključnih proizvođača na Bliskom istoku i u drugim delovima sveta.

- Ostaje nam da se nadamo da će kineska tražnja za naftom ostati veoma slaba. U suprotnom, ako se Kina vrati uobičajenom nivou potrošnje nafte, i ako se obnove trendovi rasta potražnje za naftom na tržištima, onda ćemo imati veoma teško leto širom sveta - rekao je Birol.

Kineska potražnja za naftom oslabila je poslednjih meseci, pošto je zemlja uvela niz strogih mera karantina u nastojanju da obuzda širenje kovida-19.

Video: Rat u Ukrajini uticao na inflaciju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>