• 0
 ≫ 

Lagard najavila podizanje kamata: Potrošačke cene u zoni evra više su nego ikad

 ≫ 

Depozitna stopa ECB-a trenutno iznosi minus 0,5 posto, što znači da se bankama naplaćuje držanje gotovine u centralnoj banci, a ispod nule se nalazi još od 2014. godine

  • 0
Christine Lagarde,  Kristin Lagard

Kristin Lagard / Foto: Tanjug/AP

Evropska centralna banka (ECB) će verovatno do kraja septembra podići sadašnju negativnu kamatnu stopu na depozite položene u toj instituciji i mogla bi dodatno da je povećava ako bude uočila da se inflacija stabilizuje na nivou od oko 2%, najavila je danas predsednica ECB, Kristin Lagard.

"Na osnovu trenutnih izgleda, verovatno ćemo biti u poziciji da izađemo iz negativnih kamatnih stopa do kraja trećeg kvartala", navela je Lagardova u blogu objavljenom na veb stranici ECB-a, prenosi Rojters.

Depozitna stopa ECB-a trenutno iznosi minus 0,5 posto, što znači da se bankama naplaćuje držanje gotovine u centralnoj banci, a ispod nule se nalazi još od 2014, kada se ECB borila protiv preniske inflacije.

Međutim, inflacija u 19-članom monetarnom bloku je skočila poslednjih meseci pod uticajem faktora kao što su rast cena eneregije i ruski napad na Ukrajinu, koji su se i prelili na cene robe.

Potrošačke cene u zoni evra dostigle su u aprilu najviši nivo ikada, od 7,4 odsto, a čak je i bazna inflacija, iz koje su izuzete cene hrane i energije, daleko premašila ciljanu stopu ECB-a od 2%.

"Ako uočimo da se inflacija stabilizuje na 2,0 posto u srednjem roku, dalja progresivna normalizacija kamata ka neutralnoj stopi (koja odgovara potencijalnu ekonomije) biće adekvatna. Ukoliko bi se ekonomija evrozone pregrejala kao rezultat pozitivnog šoka na strani tražnje, bilo bi logično da se referentne stope podižu u više navrata iznad neutralne stope", napisala je Lagardova.

Upozorila je, međutim, da se dinamika i procenat povećanja kamatnih stopa ne mogu odrediti na samom početku jer se privreda suočava sa problemima u snabdevanju, između ostalog zbog kineskih mera ograničenja vezanih s pandemijom i poremećajima vezanim s ratom u Ukrajini.

"Ovo pojačava neizvesnosti u pogledu brzine kojom će se trenutni pritisci na cene smanjivati i u kojoj meri će inflatorna očekivanja ostati usidrena oko našeg cilja", dodala je šefica ECB-a.

Video: Rat u Ukrajini uticao na inflaciju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>