• 0

Šri Lanka proživljava neviđenu ekonomsku krizu: Cene goriva skaču skoro 40%

Godišnja inflacija u toj ostrvskoj državi porasla je na rekordnih 33,8 odsto u aprilu

  • 0
Šri Lanka, protesti, policijski čas

Tanjug/AP

Šri Lanka je danas podigla cene goriva i transporta u nastojanju da podupre državne finansije i da se izbori s razarajućom ekonomskom krizom.

Ali, to povećanje će, prema oceni Rojtersa, bez sumnje pogoršati galopirajuću inflaciju, barem kratkoročno.

Ministar energetike, Kančana Vijesekera, napisao je na Tviteru da će cene benzina biti veće za 20 do 24 posto, dok će cene dizela porasti za 35-38 procenata. Odluka odmah stupa na snagu.

- Vlada je takođe, u skladu sa tim, odobrila reviziju cena prevoza i drugih usluga - dodao je on.

Vijesekera je naveo i da će ljudima biti preporučeno da rade od kuće "radi smanjenja potrošnje goriva i upravljanja energetskom krizom" i da će zaposleni u javnom sektoru raditi u kanelarisjkom prostoru samo po nalogu šefova ustanova.

Poskupljenja goriva i transporta preliće se na cene hrane i druge robe, kažu ekonomisti. Dodaju, međutim, da je ta mera neophodna kako bi se popunila ogromna "rupa" u državnim prihodima, pri čemu su saglasni da će ona kratkoročno biti vrlo bolna.

Godišnja inflacija u toj ostrvskoj državi porasla je na rekordnih 33,8 odsto u aprilu, sa nivoa od 21,5 posto u martu, prema vladinim podacima objavljenim u ponedeljak. Šri Lanka proživljava najgoru ekonomsku krizu od sticanja nezavisnosti. Akutna nestašica deviza zaustavila je uvoz, zbog čega je zemlja ostala bez goriva, lekova i trpi nestašicu struje.

Video: Čovek otkrio kako lopovi kradu kartice sa bankomata: Obavezno obratite pažnju na ovaj detalj

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>