• 7

Da imate 10.000 dolara, da li biste ih uložili gde treba? Poslušajte top savete. Jedna srpska firma jeste

Pet investitora "veterana" deli svoje najbolje ideje

  • 7
novac, investiranje Foto: Freepik

Uglavnom nikada nije moguće biti 100% siguran u donesenu odluku kada govorimo o novcu, biznisu i ulaganjima, a šanse za to se smanjuju kako je kriza veća.

Ipak, ako se "oslonite" na znanje i iskustvo nekih investitora "veterana", to vam može pomoći da kreirate bolje kritičko razmišljanje i donesete pravu odluku.

Blumberg je predstavio 5 ideja - koje dolaze od 5 takvih stručnjaka. Pitanje je "gde upravo sada uložiti 10.000 dolara", a evo šta oni kažu:

Ras Koesterih, iz kompanije "BlackRock Global Allocation", smatra da će ekonomija verovatno usporiti, što će otežati ostvarivanje rasta zarade. S obzirom da tržišta akcija nastavljaju da se "bore" i s obzirom na nedostatak dostupnih održivih hedžinga, razumna strategija je da učinite svoj portfolio otpornijim, kaže on.

A da biste stigli do toga, investitori bi trebalo da pogledaju stil ulaganja poznat kao GARP — rast po razumnoj ceni. To je oznaka za kompanije koje se obično nalaze između takozvane čiste vrednosti i akcija rasta. Akcije sa vrednošću obično su najjeftinije na osnovu metrika kao što su cena za prodaju ili cena za zaradu, dok akcije rasta beleže najbrži rast zarade. GARP akcije su u sredini.

Ijan Harnet iz "Absolute Strategy Research"-a kaže da su, čak i pre ukrajinske krize, izgledi za globalni ekonomski rast počeli da jenjavaju. "Oni su znatno oslabili u poslednjem kvartalu. Više cene roba i rastući prinosi na obveznice takođe ukazuju na nižu zaradu, a naši modeli sugerišu da će rast profita biti blizu nule do kraja 2022.", ističe ovaj strateg.

To nam govori, dodaje, da bi akcije trebalo da imaju lošije rezultate od obveznica. "Dok su mnogi investitori zabrinuti zbog rizika od stagflacije, vidimo da se inflacija usporava kako se ekonomska aktivnost usporava. Ovo bi trebalo da stvori pritisak na smanjenje dugoročnih prinosa na obveznice - čak i kada FED podiže stope".

Moskovska berza Foto: Vladimir Pesnya / Sputnik / Profimedia

Međutim, ističe da je porast prinosa na obveznice u poslednjem kvartalu promenio relativnu privlačnost akcija u odnosu na obveznice. "Naši modeli sada sugerišu da je vreme za prodaju akcija i kupovinu obveznica na 12-mesečni pregled. Usporavanje rasta i slabljenje cenovne moći takođe sugerišu da bi investitori trebalo da kupuju odbrambene akcije – one koje imaju relativno stabilnu zaradu bez obzira na uspone i padove privrede ili berze, kao što su komunalne usluge i akcije vezane za proizvode bez kojih ljudi ne mogu da žive bez; uz izbegavanje cikličnih oblasti ili onih sklonim usponima i padovima kao što su automobili i nekretnine".

Melisa Vejs iz firme "RegentAtlantic" ističe da postoje dve primarne sile koje utiču na današnje tržište: inflacija i kamatne stope. Uopšteno govoreći, inflacija vrši pritisak na profitne marže i otežava raspoloženje potrošača. I dok je inflacija sama po sebi problematična, više stope su prepreka ekonomskom rastu i vrednovanju mnogih sektora. Ali, takozvane vrednosne akcije — one koje se smatraju potcenjenim — treba da ostanu profitabilne u inflatornom okruženju.

"Takođe će verovatno bolje upravljati rizikom kamatnih stopa nego na širem tržištu. Trenutno favorizujemo strategiju ulaganja u vrednost, kako bismo zaštitili inflaciju i imali koristi od povećanja prinosa", napominje.

Sara Keterer iz "Causeway Capital Management"-a ističe da je u svetu trenutno ogromna monetarna likvidnost, sa istorijski visokim nivoima ulaganja u sve vrste sredstava. Mnoge ciklične akcije ove godine su imale lošiji učinak na tržištima, ali su Federalne rezerve, Evropska centralna banka i mnoge druge velike centralne banke upravo počele da pooštravaju monetarnu politiku kako bi ublažile potražnju.

ekonomija Foto: Freepik.com

Neke cene akcija, napominje, već odražavaju globalnu recesiju. Iako akcije mogu delimično da zaštite od inflacije, ekonomski osetljive akcije — finansijske, industrijske, diskrecione vrednosti potrošača, itd. — obično loše prolaze dok privrede usporavaju. Dok je energija skočila ove godine, drugi su zaostali. Sadašnji porast inflacije, pojačan poremećajima u lancu snabdevanja, ruskom invazijom na Ukrajinu, nedostatkom roba i radne snage - može se pokazati prolaznim, ublažavajući pritiske na cene u ekonomijama na globalnom nivou.

Dejvid Rajt iz "Sierra Mutual Funds"-a kaže da će roba, kao što su zlato, ugalj, šećer, žitarice, biti atraktivna u doglednoj budućnosti.

- Imamo najveću alokaciju robnih sredstava u poslednje 34 godine. Imamo neograničenu strategiju koja se ogleda u taktičkom fondu Sierra All Asset Tactical fonda, koji je oko 15% u robi. Slučaj robe ima sve veze sa gubitkom kupovne moći dolara u SAD u odnosu na inflaciju, ali i postepenim rastom globalnih cena prirodnog gasa i nafte - rekao je ovaj stručnjak.

Na ovoj Blumbergovoj listi bila je jedna kompanija iz Srbije, pročitajte u našem posebnom tekstu o čemu se radi. 

Video: Rat u Ukrajini uticao na inflaciju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzoni

    29. maj 2022 | 14:25

    Ok i gde da ulozim ,tekst je previse ekonomski sa mnogo ekonomske terminologije i za obicnog laika koji nije iz te brasne jako je tesko razumljiv da ne kazem nerazumljiv

  • Dihtung

    29. maj 2022 | 14:30

    Promenio bi ih u Rublje

  • Ket

    29. maj 2022 | 13:58

    Sigurno nebi u Srbiju nista ulagao

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>