• 17

Bii smo u gradu svetlosti, ali i zelenila: Kako je Pariz postao ono što je danas? Luks stanovi vrede milione

Baron Žorž-Ežen Osman, koji je pre više od jednog i po veka postavljen na dužnost prefekta Sene, promenio je Pariz iz korena

  • 17
Pariz, nekretnine, zgrade, arhitektura Foto: Vesna Bjelić

O Parizu bismo mogli da pričamo i pišemo danima, a svako ko barem jednom poseti ovaj grad - u trenu se zaljubi u njega, iako ga u nekim sferama poslednjih godina prati loš glas.

Naša ekipa je ovog proleća, baš uoči Rolan Garosa, posetila Grad svetlosti i imala priliku da se uveri u njegovu prelepu dinamiku, arhitekturu, organizovanost i autentičnost.

Parižani definitivno čuvaju svoju kulturu i atmosferu, koja možda nije uvek vezana za besprekorno čiste ulice ili ultra-organizovan saobraćaj, ali jedno je sigurno: na svakom koraku vas "čeka" filmski doživljaj, raznovrsno cveće, moderna i stare zgrade - ukrašene zelenilom, kao i kapućino od čak 7 evra.

Da, to je realnost u Parizu ovih dana, i ako se pitate da li je moguće da su cene još više skočile u odnosu na pređašnje - da, moguće je. Poskupeo je i Rim, i mnoge druge svetske metropole.

Ali, vratimo se na magičnu arhitekturu Pariza, i zanimljivu priču o tome kako je nastalo ono što danas vidimo šetajući prestonicom Francuske.

Baron Osman je za 17 godina probio 80 bulevara omogućivši građanima saobraćajnice, vodovod i kanalizaciju.

Baron Žorž-Ežen Osman, koji je pre više od jednog i po veka postavljen na dužnost prefekta Sene, došavši u Pariz imao je šta i da vidi: trošne građevine i otužno stanje grada, u kojem maltene nije bilo zelenila.

Osman je definitivno bio arhitektonski vizionar i graditelj Pariza, čovek koji je od srednjevekovnog grada napravio jedan od najlepših na svetu: prema zvaničnim podacima, godišnje ga poseti više od 30 miliona ljudi.

Pariz je jedan od onih gradova za kojima vlada pomama čim su mere - uvedene zbog korone - popustile, a ljudi su ponovo željni atrakcija, šopinga i zabave u ovom gradu.

U Osmanovo vreme nastale su osnove današnjeg izgleda grada, odnosno stvorena je baza za urbanistički plan: utvrđene su dimenzije ulica, odnosi između širine i visine objekata - kako bi bile izbegnute mračne ulice i previsoke građevine, a takođe je ustanovljena i građevinska linija sa ciljem da se poravna fasada objekata duž jedne ulice.

Kako biste bolje razumeli zašto je Parizu savremena arhitektura toliko važna, treba reći da se pre sredine 19. veka živelo u prilično nehumanim uslovima, te su zaraze bile česte. Gradske vlasti su prihvatile Napoleonove zamisli za rekonstrukciju, a centralni deo grada je "prodisao".

Promena koja je ostavila najveći trag u izgledu centra Pariza jesu široki bulevari, kojima turisti danas šetaju lakim korakom, diveći se atmosferi grada.

Osim toga, ozelenjavanje grada je odigralo veliku ulogu u rekonstrukciji Pariza, budući da je dokazano kako zelenilo višestruko utiče na kvalitet života: to je upravo ono što je Napoleon želeo. Stvoreni su trgovi puni zelenila, novi javni parkovi i drvoredi, pri čemu se posebno ističu Bulonjska i Vensenska šuma - tzv. "pluća" Pariza.

Koliko košta luks stan u Parizu?

U Parizu se prodaje penthaus od 175 metara kvadratnih, za 4.200.000 evra. Ima 5 glavnih soba i terasu veličine 11 kvadrata, sa panoramskim pogledom na grad. Nekretnina je u 1. arondismanu.

Ali zato, luksuzan stan iste kvadrature, iz 9. arondismana, vredi dosta manje - 2.490.000 evra. Nalazi se u zgradi iz 1930, na 4. spratu, ima dupli dnevni boravak i 4 spavaće sobe.

Osim toga, takođe stan od 175 m2, u luks izdanju, možete naći u 17. arondismanu, po ceni od 2.650.000 €. Na 5. je spratu, u objektu građenom ranih godina 20. veka.

Video: Koliki je milion dolara u kvadratima? U Monaku za te pare ćumez od 15, u Beogradu vila od 500m²

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>