• 0
 ≫ 

Karić o sankcijama, Rusiji, Zapadu: "Srbija nikome nije dužna i nema obavezu da pravi kompromise"

 ≫ 

Predsednik Udruženja industrijalaca i preduzetnika Srbije istakao je i neophodnost intenziviranja investicionih ulaganja u razvojne projekte visokih tehnologija, kao i oslanjanje na sopstvene potencijale i dokazane međunarodne partnere

  • 0
karić

Foto: Privatna arhiva

- U zaoštravanju aktuelnih ekonomskih sankcija Zapada i Ruske Federacije, Republika Srbija nikome nije dužna i nema obavezu da pravi kompromise koji će našoj privredi i građanima naneti trajne štete - rekao je predsednik Udruženja industrijalaca i preduzetnika Srbije (UIPS), Bogoljub Karić.

Povodom današnjeg otvaranja 64. Međunarodnog sajma tehnike u Beogradu, gde će se na programskim panelima govoriti i o jačanju energetske bezbednosti Republike Srbije u kontekstu aktuelne političke i ekonomske krize izazvane sukobom Ruske Federacije i Ukrajine i sankcija Zapada, Karić je naglasio neophodnost intenziviranja investicionih ulaganja u razvojne projekte visokih tehnologija, kao i oslanjanje na sopstvene potencijale i dokazane međunarodne partnere.

Izraženi rizici daljeg vođenja unutrašnje i spoljne politike Republike Srbije, posebno u najavljenom kontekstu predstojećeg razgovora predsednika Aleksandra Vučića sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom u Moskvi, praćeni su dodatnim pritiscima i pretnjama mogućih sankcija prema našoj zemlji, te je predstojeći sastanak o dogovaranja cena, kontinuiteta i količina isporuke nafte i gasa sa Ruskom Federacijom od prioritetnog interesa za dalji razvoj i sigurnost Srbije,navedeno je u saopštenju UIPS-a.

Istovremeno, dodaje se, treba imati u vidu da je još pre petnaestak godina tadašnja Vlada Republike Srbije ustupila - u procesu brze privatizacije - sve svoje prirodne resurse nafte i gasa i javno preduzeće NIS ruskom gigantu Gaspromnjeft, po ceni koja je bila daleko ispod realne. Na taj način je praktično bitan elemenat nacionalne energetske bezbednosti prepušten ruskom većinskom partneru, a istovremeno je i dopuštena maksimalna eksploatacija svih sopstvenih

postojećih rezervi nafte i gasa po najnižoj rudnoj renti u Evropi.

Takav nivo eksploatacije domaćih srpskih rezervi i danas traje, kaže Bogoljub Karić.

Zato je važno potencirati,piše dalje u saopštenju Udruženja, da očekivano dogovaranje novog kontigenta kupovine nafte i gasa od Ruske Federacije - bude pod najpovoljnijim uslovima za privredu i građane Republike Srbije, jer naša zemlja nikome ništa nije dužna, a nama potrebne količine energetnata su sitnica u odnosu na celokupan njihov izvoz.

- Takođe, to je i osnov da sa pravom očekujemo identične uslove, kao što ih imaju privreda i građani zemlje izvoznika. Republika Srbija mora da ostane faktor privredne i ekonomske stabilnosti u regionu. To može i da omogući dalje unapređenje odnosa Beograda i Prištine kroz jačanje zajedničke energetske bezbednosti, što će dodatno relaksirati i unaprediti lokalnu i regionalnu saradnju – istakao je Bogoljub Karić.

Očekivanja predsedništva UIPS su da 64. Međunarodni sajam tehnike u Beogradu, materijalizuje šanse za jačanje regionalnih i međunarodnih odnosa u domenu saradnje na polju novih tehnnologija, energetike i energetske bezbednosti.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>