• 1

E kase znače jeftinije i brže pronalažnje nepravilnosti: "Deset godina smo se zalagali za ovo"

Danon je istakao da su se oni deset godina zalagali za uvođenje novog oblika onlajn digitalne e-fiskalizacije

  • 1
e fiskalizacija, barajevo

Foto: Telegraf.rs

E-fiskalizacija može da doprinese suzbijanju sive ekonomije, rekao je Marko Danon iz NALED-a, govoreći o značaju nove fiskalizacije i njenim efektima.

Danon je istakao da su se oni deset godina zalagali za uvođenje novog oblika onlajn digitalne e-fiskalizacije, koja može da doprinese suzbijanju sive ekonomije, kako bi srpska privreda u celini, uhvatila tehnološki korak sa drugim zemljama u Evropi.

„Sličan oblik fiskalizacije uveden je u mnogim evropskim zemljama, pa i u našem okruženju, recimo u Hrvatskoj 2013. godine. Dakle, već desetak godina postoji sličan sistem koji je sada uveden kod nas. Mislim da je akcenat ovog sistema u tome što sada u realnom vremenu Poreska uprava može da prima ogromne količine podataka širom naše zemlje u realnom vremenu. To dalje znači da se u PU akcenat stavlja na analizu podataka koji pristižu, na osnovu kojih se utvrđuju zakonitosti kako bi se u određenom sektoru, u određenom regionu, gradu, delu dana i sl. uveo red. To znači i da značajnija odstupanja od zakonitosti onda uzrokuju izlaske na teren. Primera radi, u Hrvatskoj, pre nego što su uveli ovakav sistem, izlasci na teren PU utvrđivali su nepravilnosti u procentu od 10 odsto, a nakon uvođenja modernijeg sistema, taj procenat je uvećan na 60 odsto. To znači da su PU širom sveta, koje sprovode ovakav sistem efikasnije, jeftinije i brže pronalaze nepravilnosti“, rekao je Danon gostujući na televiziji Pink.

On je zaključio da je ovo značajno za privredu koja legalno posluje i da se time znatno suzbija siva ekonomija i nelojalna konkurencija, što dalje znači i bolju naplatu poreza za državu.

Video: Pređite što pre na e-fiskalizaciju, ne čekajte poslednji tren

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prolaznik

    25. maj 2022 | 11:52

    Da, sjajna stvar. Međutim time što ste vi ili država odradili posao, radnici po firmama su u ozbiljnom problemu. Izmene na efakturi ste radili i 30.04., a sistem je startovao 01.05. Pa da li neko normalan u 12h može da se prilagodi tome. O mernim jedinicama kojih nema u sistemu ili slanja faktura, poput avansnih, džaba je pričati. Firme će plaćati kazne za nešto što vi i država nisu uradili kako treba

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>