• 1

Računovođe zadovoljne sistemom e-fiskalizacije: "Sistem je neuporedivo transparentniji i brži"

Smatraju da je nova fiskalizacija obuhvatila tehnološke novine, koje znatno olakšavaju poslovanje

  • 1
e fakture

Foto: Shutterstock

Savez računovođa i revizora Srbije danas je saopštio da su generalno zadovoljni sprovođenjem nove fiskalizacije, kao i uvođenjem e-faktura, jer se time, kako kažu, poboljšava sistem poslovanja u Srbiji, koji postaje neuporedivo transparentniji, brži i efikasniji iako se u praksi javljaju problemi koji se rešavaju u hodu.

Kako su profesionalne računovođe iz Saveza RR Srbije objasnile, obveznici fiskalizacije u njima su videli važnog partnera kada je reč o prelasku na novi model fiskalizacije, posebno

kada su se prijavljivali na novi sistem i za subvencije države za nabavku novih fiskalnih uređaja.

Napominju i da je ovaj sistem prijatelj onima koji poštuju zakone Republike Srbije i koji su svesni da će - ukoliko svi posluju po propisima - država u kriznim vremenima imati dovoljno sredstava da im pomogne, kako bi što pre prevazišli nevolje, što je do sada više puta i dokazano.

Smatraju da je nova fiskalizacija obuhvatila tehnološke novine, koje znatno olakšavaju poslovanje, jer je sistem fleksibilan, pošto kao fiskalni uređaj, obveznici mogu koristiti tablete, računare, mobilne telefone. Posebno je interesantan QR kod koji građani mogu da očitaju i uvere se da je račun izdat u skladu sa propisima.

Kada je reč o upotrebi e-faktura, Savez RR Srbije napominje da je od 1. maja krenula njihova upotreba i da sistem funkcioniše generalno dobro, uz određene probleme koji se takođe rešavaju usput.

Pohvalili su i zaposlene u Ministarstvu finansija za brzo rešavanje pojedinih problema koji su se pojavili, kao i za spremnost da rešavaju nove probleme ukoliko se pojave. Objasnili su da sada privatnici koji rade sa državom moraju da šalju elektronske fakture, a da su do kraja godine dužni da ih uvedu u redovnu upotrebu. Naglašavaju, takođe, da je taj sistem napredan i potreban, jer će se brže vraćati PDV, što će dovesti do znatnog poboljšanja poslovnog ambijenta u Srbiji.

Savez RR Srbije naglašava i to da ovakva vrsta promena zahteva stručnost, ali i sticanje novih znanja, i s tim u vezi, kontinuirano usavršavanje računovođa, shodno međunarodnim standardima edukacije i datom obrazloženju aktuelnog Zakona o računovodstvu.

Savez RR Srbije je asocijacija profesionalnih računovođa u Republici Srbiji, koja okuplja više desetina hiljada profesionalnih računovođa iz različitih segmenata a profesionalna zvanja stečena kod Saveza, po međunarodnim i nacionalnim standardima edukacije, priznaju se u svetu.

Video: Protest pijačnih prodavaca, neće fiskalne kase

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena Mrdja

    28. jul 2022 | 18:44

    Ne mogu da verujem da iko iz struke moze da izgovori da je fiskalizacija i uvodjenje e faktura protekla u redu. Tehnicka uputstva se izdaju posle pocetka primene?????? Da li je to u redu??? Odredba zakona o e fakturama navodi da "su obaveze izdavanja e faktura oslobodjeni obveznici fiskalizacije". Nasuprot tome obveznici fiskalizacije MORAJU DA STORNIRAJU FISKALIZOVANE RACUNE I NAKON TOGA IZDAJU E FAKTURE. Mozda sam ja neuka, ali meni ovo izgleda kao dupli posao, dupli obim dokumentacije....gde je tu napredak za sve nas koji radimo po propisima, i maksimalno se trudimo da ih pratimo? Da li je duplo izdavanje faktura bolja funkcionalnost? Nadam se da ce naflezni imati dovoljno sluha da cuju privredu, kojoj je poslovanje znatno otezano.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>