• 0

Posetili smo poslastičarnicu gde mogu da se kupe originalne Mocart kugle: Cena prava "sitnica"

Samo jedna porodica ima tu čast da se njene Mocart kugle zovu "originalnim", dok su sve ostale "prave"

  • 0
Mocart kugle Salcburg

Foto: Privatna arhiva

Pored toga što se ponosi svojim najpoznatijim sinom, Volfgangom Amadeusom Mocartom, Salcburg je dom i najpoznatije austrijske poslastice - Mocart kugle. U ovom gradu nalaze se i poslastičarnice koje prodaju originalne Mocart kugle.

Mocart kugle je davne 1890. godine izumeo vrhunski poslastičar Paul Furst i nazvao ih po čuvenom kompozitoru.

U gradu je tada postojao Mocart festival, a on je bio prvi proizvođač čokolada u tom mestu. Tada je razmišljao kako bi bilo dobro imati neku lepu poslasticu, pa je izumeo čuvenu kuglu - oko pistaća i marcipana je stavio nugat, a oko njih crnu čokoladu.

Ljudima su se svidele jer su bile ukusne i dobre, iako ne toliko slatke. Poslastica je napravljena ručno, a drugi proizvođači mislili su kako je to dobra ideja, i počeli su da rade isto.

Furst nije imao patern za Mocartove čokoladne kugle, ali je njihova porodica zadržala pravo da ih zovu "originalnim" Mocart kuglama, i nastavili su da ih prave ručno. Tako se prave i dan danas.

Danas niko nema pravo da koristi ime "originalne Mocart kugle", dok je omot od srebrno-plave aluminijumske folije sa Mocartovim portretom registrovani zaštitni znak od 1997. godine.

Proizvodnju sada nadgleda peta generacija Furst porodice, a njihovi proizvodi se mogu kupiti u četiri različite prodavnice u istorijskom okrugu Salcburga.

Sve druge kompanije mogu svoje Mocartove kugle da zovu "pravim". Postoje neke kompanije koje ih takođe prave ručno, dok ih druge prave industrijski. To sve zavisi od cene koju želite da platite.

Od samog početka, Mocart kugle koje proizvodi porodica Furst sadrže sastojke najvišeg kvaliteta. Kako bi osigurali da radnici ne grickaju krišom skupu čokoladu, od njih je zahtevano da zvižde dok rade u pekari.

Paul Furst je 1905. godine dobio puno pohvala za svoj slatkiš, uključujući i zlatnu medalju za Mocart kugle na Svetskoj izložbi u Parizu.

Originalne Mocart kugle nisu savršeno okrugle

Ova poslastica se priprema od marcipana, pistaća, nugata i tamne čokolade, i sve ih prave ručno. Godišnje proizvedu oko 3,5 miliona Mocart kugli, što je otprilike oko 10.000 komada na dan.

Kako ide postupak pravljenja: prvo se oblikuju kuglice koje se potom stavljaju na drvene štapiće i uranjaju u čokoladu. Nakon što se čokoladni premaz osuši, štapić se izvadi zbog čega ostaje rupa koju treba popuniti. Odjednom se dobija "pupak", koji ove ručno umočene kreacije čini nepogrešivim.

Mocart kugle Salcburg

Foto: Privatna arhiva

Originalne Mocart kugle prave se bez ikakvih veštačkih konzervansa, što znači da se mogu čuvati samo oko osam nedelja. Nasuprot tome, industrijski proizvedene verzije imaju rok trajanja od oko 10 do 12 meseci.

Inače, u Salcburgu postoji 13 različitih proizvođača Mocart kugli, a tržištem dominiraju, osim originalnih porodice Furst, Mirabel i Reber čije kuglice imaju zlatno-crveni omot.

Mocart kugle Salcburg

Foto: Privatna arhiva

Što se tiče cena, jedna originalna Mocart kugla košta dva evra, dok je za jednu veću bombonjeru potrebno izdvojiti skoro 70 evra.

Prave Mocart kugle koje proizvodi Mirabel i koje imaju zlatno-crveni omot, nešto su jeftinije.

Video: Igra zvona Glockenspiel: Prelepa melodija koju građani Salcburga slušaju svakog dana

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>