• 5

Otišao sa Balkana zbog pohlepnih gazda: "Niko me ne maltretira i ne uzima pola od plate"

Mnogi su se javili da na Reddit-u podele svoja loša iskustva o sezonskom radu...

  • 5
Hrvatska, plaža, jadransko more, odmor, kafici

Hrvatska / Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

Sezona u Hrvatskoj je počela, a prava letnja se tek očekuje. Neki poslodavci u turizmu su uspeli da pronađu sezonce, iako velika većina nije mogla pronaći dovoljno radnika...

O temi sezonskih poslova u turizmu oglasio se i jedan Hrvat na Reddit-u, te napisao svoje iskustvo:

"Za sve one koji planiraju svoju prvu sezonu. Većina nas je bila tu, završavamo srednju školu ili prvu godinu faksa i razmišljamo o odlasku na obalu, na sezonu kao konobar/konobarica ili sobar/sobarica. Gledamo poslove preko student servisa ili po Fejsbuku i pronalazimo privatnika ili hotel. Javljamo se i obećaju nam 6.500 do 7.000 kuna ( ja sam pre pet godina radio za 5.500). Naravno, ako je privatnik, slobodnog dana nema i očekuje se prekovremeni rad od najmanje jednog sata, što kasnije postane četiri. Nakon toga kreće maltretiranje od strane vlasnika s raznim stvarima".

Prevedeno iz kuna u evre, reč je o zaradi od 863 do 929 evra.

Ovaj momak iz Hrvatske je, kako piše net.hr, dalje naveo da se "maltretiranje" odnosi na to da je vlasnik nestabilan ili jednostavno psihički bolestan i da se iskaljuje na radnicima.

"Uz tvoj plaćeni posao, držiš još akva park, sladoled i pržiš se na suncu kao promoter, a za to naravno ništa nisi plaćen. Moraš koristiti crni novčanik i dobro paziti na inspekciju. Trening naravno za išta od toga, uključujući i rad kao konobar ili šanker, nije uključen, pa te zbog toga napadaju: Kako ti to ne znaš. Smeštaj je rupa i to je najčešće uvreda za rupu. Ako je privatnik dovoljno drzak, a ti dovoljno naivan, još ćeš i plaćati tu rupu. Nakon prvih mesec dana si iscrpljen psihički i fizički, ali lagano počinješ da hvataš šemu kako da uzmeš svoju kunu od privatnika ili poslodavca, pa se pravdaš sebi da je to sve dobro. Poslednji mesec koji si mukotrpno odradio ti ne plati ili uzme pola od plate".

Njegov savet za buduće radnike u turizmu je da "odrade" sezonu u inostranstvu.

konobar - vino

Foto: Freepik

"Ja trenutno radim u Irskoj dok čekam papire i skupljam novac kako bih se prebacio u struku za koju sam završio fakultet. Plaćen mi je smeštaj, apartman sa četiri zvezdice (kompletno opremljen). Plata je 450 evra nedeljno, sa dva slobodna dana. Minimalni bakšiš nedeljno mi je 150 evra. Imam besplatnu teretanu, bazen i saunu. Svi obroci su osigurani i jedemo ono što jedu gosti (samo obilnije porcije). Kuvari u dva ujutru prave hranu za nas. Niko na mene glas nije povisio i svi menadžeri su pristupačni i spremni da pomognu. Ne gubite živce i zdravlje kako bi bogatili piz... s obale, kojima je uvek malo. Ako ste mislili da ćete se okupati, nećete. Sa smenom od 12 sati, nema šanse. Učinite sebi uslugu i vidite malo svet...".

Loše iskustvo

Mnogi su se javili da podele svoja loša iskustva, a evo još jednog primera:

"O da. Nakon završenog fakulteta sam išla na sezonu jedno leto da skupim pare kako bih otišla u drugu državu na staž od nekoliko meseci. Vlasnik je dovodio svoje prijatelje u kuhinju da im kaže: Vidi ovu malu, ona je magistar, a ja imam 4 razreda osnovne škole i ona radi za mene.

I ova školovana žena, sa iskustvom u sezonskom radu, navodi da je radila 12 sati dnevno bez slobodnog dana, te da je čistila na kraju smene. "Takođe, nije mi isplatio poslednju platu, nego tek nakon pet meseci ganjanja s inspekcijama, slanja mejlova i pretnji tužbama".

Picerija Mama Rosa

Foto: Telegraf

Još jedna žena je opisala svoje loše iskustvo, kada je sa 18 godina (što je bilo pre deceniju) otišla u Novalju da radi u piceriji. Plata je trebalo da bude 5.000 kuna za osam sati rada dnevno. "Kada sam došla tamo, više nije bilo 5.000, nego 4.500, a radno vreme ne osam, već devet sati", dodala je.

Problem je i loš smeštaj: "Pokušao sam da radim kao sezonac, ali kada mi je pokazao gde bi trebalo da spavam, okrenuo sam se i otišao. Doslovno pomoćni krevet na podu, ispod bojlera", napisao je još jedan čovek na Reddit-u.

Ipak, javile su se i neke osobe koje su imale pozitivno iskustvo: "Žao mi je svakoga koga su zaj..., ja izgleda imam svetsku sreću sa sezonom, jer mi dođe kao godišnji. Radim 6 sati dnevno za 5.000 i plaćen smeštaj, sama sam na moru, šef u Slavoniji. Još mi za rođendan dali para da se počastim. Dobar šef je pola zdravlja".

Takođe, ističe se da postoji razlika u radu kod malih privatnika i u hotelu. "Ja sam radio kod privatnika i izlazio sa više od 10.000 kuna, dok su ovi koji su radili u hotelu mogli samo da sanjaju o tome, a i jedni i drugi smo radili svaki dan".

Video: Da li bi Beograđani radili za 1.000 evra u Hrvatskoj? Evo kako je odgovorila žena rodom iz Vukovara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trig

    28. maj 2022 | 12:54

    Ne bih radio kod njih,zemlja da gori.

  • Gaga Sc Zoki

    28. maj 2022 | 13:36

    Ja radila na Hvaru,"kod Patka".Sve pohvale za gazde,i dan danas u kontaktu sa njima.P.S.I cast preko plate!

  • Goran

    28. maj 2022 | 14:39

    Nebih prosao kroz Hrvatsku ni da mi plate.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>