• 0

Rusija priprema zakon: Pleni strane firme koje nameravaju da odu

Predlog zakona otvara put vlastima u Moskvi da imenuju upravnike u kompanijama koje su u vlasništvu stranaca

  • 0
mekdonalds-rusija

Foto: Shutterstock

Rusija priprema novi zakon koji će joj omogućiti da preuzme kontrolu nad lokalnim preduzećima zapadnih kompanija koje odluče da napuste zemlju zbog napada Moskve na Ukrajinu, čime podiže ulog za multinacionalne kompanije koje pokušavaju da odu.

Zakon, koji bi mogao da stupi na snagu za nekoliko nedelja, daće Rusiji široka ovlašćenja da interveniše tamo gde postoji pretnja po lokalna radna mesta ili industriju, što će zapadnim kompanijama otežati odlazak s ruskog tržišta osim ako nisu spremne da podnesu veliki finansijski udar, izveštava Rojters.

Priprema akta o zapleni imovine stranih investitora, kako se dodaje, usledila je nakon egzodusa zapadnih kompanija, poput Starbaksa, Mekdonaldsa, pivare AB InBev i mnogih drugih, i u situaciji u kojoj se ruska ekonomija, pod pritiskom zapadnih sankcija, suočava sa recesijom i dvocifrenom inflacijom.

Italijanska banka Unikredit, austrijska Rajfajzen banka, vodeći svetski brend nameštaja, IKEA, lanac brze hrane Burger King i stotine manjih firmi i dalje posluju u Rusiji.

IKEA, koja je privremeno obustavila poslovanje u Rusiji, saopštila je da pomno prati razvoj situacije, a iz Rajfajzen banke navode da procenjuje sve opcije, uključujući obazrivo vođeno napuštanje Rusije. Iz Unikredita su odbili komentar, dok Burger King nije odmah odgovorio na zahtev Rojtersa za komentarom.

Predlog zakona otvara put vlastima u Moskvi da imenuju upravnike u kompanijama koje su u vlasništvu stranaca iz „neprijateljskih“ zemalja, a koje razmatraju odlazak iz Rusije jer sukob sa Ukrajinom gura rusku ekonomiju u rikverc.

Evropska komisija je takođe u sredu izašla predlogom da se kršenje sankcija EU protiv Rusije tretira kao krivično delo, što bi vladama zemalja članica tog bloka omogućilo da konfiskuju imovinu kompanija i pojedinaca koji zaobilaze kaznene mere protiv Moskve.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>