• 1

3 ključne stavke će da poskupe, globalna recesija kuca na vrata

Svetska banka je prošlog meseca smanjila svoju prognozu globalnog ekonomskog rasta

  • 1
kriza

Kada je reč o Zapadnom Balkanu, Svetska banka očekuje da će pad u zemljama regiona biti između 3 i 5,6 procenata / Foto: Pexels.com

Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas upozorava da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla da izazove globalnu recesiju jer će skočiti tri ključne stavke.

U obraćanju na jednom poslovnom događaju u SAD koji je organizovala Američka privredna komora, Malpas je rekao da je teško „videti kako da izbegnemo recesiju“, napomenuvši da zabrinutost povećava i usporavanje rasta u Kini zbog niza korona lokdauna.

„Gledajući globalni bruto domaći proizvod... teško je sada videti kako da izbegnemo recesiju. Pomisao o udvostručenju cena energije dovoljna je sama po sebi da izazove recesiju“, rekao je Malpas, ne iznoseći bilo kakvu konkretnu prognozu, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC).

Svetska banka je prošlog meseca smanjila svoju prognozu globalnog ekonomskog rasta za ovu godinu za skoro pun procentni poen, na 3,2 posto.

Malpas je takođe primetio da mnoge evropske zemlje još uvek previše zavise od Rusije u pogledu nafte i gasa, čak iako polako napreduju s planovima da smanje svoju zavisnost od ruske energije.

On je istakao da su tri ključne stavke koje će poskupiti - cene hrane, energenata i đubriva.

Naveo je da bi potencijalni potezi Rusije da zaustavi isporuke gasa mogli da izazovu „značajno usporavanje“ u regionu i dodao da visoke cene energije već vrše pritisak na nemačku ekonomiju, najveću u Evropi i četvrtu po veličini u svetu.

Video: Rat u Ukrajini uticao na inflaciju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Панта

    26. maj 2022 | 10:59

    Нема никакве везе Кина,Русија,већ деценијама се разбацује и троши,оно што се нема.2012,су пробали са обарањем цена некретнинама,да се извуку,па нису успели.Сада сваљују кривицу на друге.Хоћемо да причамо о измишљеним крипто валутама,наметнутим ратовима,наметнутим режимима и председницима и политикама,по мери држава,а да не причамо о корони(још увек не разјашњена ствар).То нам је резултат,свега негативног у задњих педесет година.Сад би требали да се узме и у памет и да нешто конкретно предузмемо.Нема шансе,још увек су неки убеђени,да наставимо по старом,ратови,санкције,мржња,итд.Да има живота на некој другој планети,радо би се преселио,да не гледам овај говнасти свет.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>