• 0

Imaju drugačiji omot, a istog su ukusa: Znate li koje su Mocart kugle "originalne", a koje "prave"?

Jedne imaju srebrno-plavi omot, a druge crveno-zlatni. Za to postoji i dobar razlog

  • 0
Mocart kugle Salcburg Foto: Privatna arhiva

Kada kažete Mocart kugle, većina ljudi odmah pomisli na najpoznatiju austrijsku poslasticu, koja je dobila ime po kompozitoru Volfgangu Amadeusu Mocartu. Međutim, malo ko zna da postoji razlika između "originalnih" i "pravih" Mocart kugli.

Mocart kugle je davne 1890. godine izumeo vrhunski poslastičar Paul Furst i nazvao ih po čuvenom kompozitoru. Tako je poslastica koja se sastoji od marcipana, pistaća, nugata i crne čokolade postala omiljen slatkiš miliona ljudi. Pravljena je ručno, a druge firme videle su to kao dobru ideju za posao i počele da rade isto.

Furst nije imao patern za Mocartove čokoladne kugle, ali je njihova porodica zadržala pravo da ih zovu "originalnim" Mocart kuglama, i nastavili su da ih prave ručno. Tako se prave i dan danas.

Originalne Mocart kugle imaju omot od srebrno-plave aluminijumske folije sa Mocartovim portretom, koji je registrovani zaštitni znak od 1997. godine.

Sve druge kompanije mogu svoje Mocartove kugle da zovu "pravim". Postoje neke kompanije koje ih takođe prave ručno, dok ih druge prave industrijski. To sve zavisi od cene koju želite da platite.

Među najpoznatijim kompanijama koje proizvode prave Mocart kugle su Mirabel i Reber, čije kuglice imaju zlatno-crveni omot.

Mocart kugle Salcburg Prave Mocart kugle imaju crveno-zlatni omot Foto: Privatna arhiva

Upravo po različitim bojama omota možete da razlikujete originalne od pravih kugli, iako je ukus uglavnom sličan.

Postoji i razlika u ceni, pa tako jedna originalna Mocart kugla košta dva evra, dok se cene bombonjera kreću od nekoliko desetina evra pa naviše.

Sa druge strane, crveno-zlatne kugle su nešto jeftinije i samim tim pristupačnije široj masi.

Video: Igra zvona Glockenspiel: Prelepa melodija koju građani Salcburga slušaju svakog dana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>