• 1
 ≫ 

Koliko se isplati trud evropskih zemalja u pogledu goriva? "I dalje previše zavise od Rusije"

 ≫ 

Šef Svetske banke upozorava na globalnu recesiju, usled posledica rata u Ukrajini

  • 1
Evropa Rusija gas

Foto: Shutterstock

Šef Svetske banke upozorio je da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla da izazove globalnu recesiju jer će skočiti cene hrane, energije i đubriva.

Dejvid Malpas je na poslovnom događaju u SAD, održanom u sredu, rekao da je teško videti scenario u kom bismo mogli da izbegnemo recesiju. Takođe je rekao da niz zatvaranja zbog korone u Kini povećava zabrinutost zbog usporavanja.

Malpasovi komentari su poslednje upozorenje o rastućem riziku da bi svetska ekonomija mogla da se smanji, piše BBC. "Dok posmatramo globalni BDP, trenutno je teško videti kako bismo mogli da izbegnemo recesiju", rekao je, ne dajući preciznu prognozu.

- Ideja o dupliranju cena energije dovoljna je da sama po sebi pokrene recesiju - kaže. Prošlog meseca, Svetska banka je smanjila svoju prognozu globalnog ekonomskog rasta za ovu godinu za skoro pun procentni poen, na 3,2%.

Inače, BDP, ili bruto domaći proizvod, predstavlja meru ekonomskog rasta. To je jedan od najvažnijih načina "merenja" koliko dobro, ili loše, ekonomija funkcioniše, i ekonomisti i centralne banke ga pažljivo prate.

BDP pomaže preduzećima da procene kada da se prošire i regrutuju više radnika ili da investiraju manje i smanje svoju radnu snagu. Vlade ga takođe koriste za donošenje odluka o svemu, od poreza do potrošnje. To je ključni pokazatelj, zajedno sa inflacijom, za centralne banke kada razmatraju da li da povećaju ili smanje kamatne stope.

Malpas kaže da mnoge evropske zemlje još uvek previše zavise od Rusije u pogledu nafte i gasa. Takođe je rekao na virtuelnom događaju koji je organizovala Privredna komora SAD da bi potezi Rusije da smanji isporuke gasa mogli da izazovu "znatno usporavanje" u regionu.

Kaže i da više cene energije već opterećuju Nemačku, koja je najveća ekonomija u Evropi i četvrta po veličini u svetu. Zemlje u razvoju su takođe pogođene nedostatkom đubriva, hrane i energije, a Malpas je izrazio i zabrinutost zbog zatvaranja u nekim od većih kineskih gradova.

Video: Vlada uvela ograničenu cenu šećera: U prodavnicama i marketima ne smeju da prodaju po većoj od ove

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>