• 6
 ≫ 

Ove sezone očekujte doplate: Za Egipat čak 50 evra, autobus značajno jeftiniji od aviona

 ≫ 

Svi koji žele da otkažu svoje aranžmane, mogu to da urade, ali po opštim uslovima putovanja

  • 6
Srpski pasoš more Grčka

Foto: Mateja Beljan

Direktor YUTA, Aleksandar Seničić, izjavio je danas da su cene avionskog goriva poskupele 100% u odnosu na januar i februar ove godine, tako da je, kaže, bilo neminovno poskupljenje u avio-prevozu.

Prema njegovim rečima, agencije jednostavno nisu imale izbora nego da uvedu doplatu za avionski prevoz u već prodatim aranžmanima.

Seničić je za Tanjug objasnio da se cene čarter letova ugovaraju početkom godine u odnosu na cenu goriva, ali da je zbog rata u Ukrajini cena goriva drastično skočila.

- Ta poskupljenja ne možemo porediti sa komercijalnim gorivima koji se prodaju na benzinskim pumpama. Cena goriva za avione je za 100 odsto viša i agencije jednostavno nemaju dovoljno marže da mogu da preuzmu kompletan trošak na svoju štetu - istakao je Seničić.

Dodao je da će se to odnositi i na aranžmane koji će se tek prodavati, jer cene goriva i dalje rastu. Direktor YUTA kaže i da se visina doplate avio-karte kreće od 30 evra za destinacije u Grčkoj, dok je za Tursku, Španiju i Italiju cena 40 evra, a za Egipat - 50 evra.

Senicić kaže da je bilo problema na početku sezone zato što su informaciju o doplati dobijali neposredno pred put, a to je dovodilo u neprijatnu situaciju i agenciju i putnike, dok se sada bar mesec dana pre leta zna koliko ćemo doplaćivati - ukoliko dođe do dodatnih promena.

Dodaje da svi koji žele da otkažu svoje aranžmane, mogu to da urade, ali po opštim uslovima putovanja, s obzirom da u ugovorima postoji klauzula da će u slučaju drastičnog povećanja cena goriva biti doplate.

more, putovanje, put, letovanje

Grčka / Foto: Freepik

Što se tiče cena autobuskog prevoza, Seničić ističe da je ona značajno manja od avionskog prevoza, pa će i cene doplate za autobuski prevoz biti značajno manje.

- Doplate se kreću od 10-15 evra u odnosu na ono što je bilo lani. Prosečna cena karte za Grčku bila je 50-55 evra, a sada možemo očekivati da bude 60-65 evra. To su cene koje će, nadam se, ostati tokom cele sezone, jer imamo donekle kontrolisanu cenu goriva - poručuje direktor YUTA.

Od troškova koji bi mogli neprijatno iznenaditi turiste ove godine, Seničić izdvaja još vanpansionsku potrošnju zbog inflacije, koja je prisutna u svim zemljama Evrope. Govoreći o cenama smeštaja, kaže da su one ostale iste za sve zakupe koje agencije imaju pod ugovorima.

To se, naglašava, odnosi na kompletni apartmanski deo smeštaja u Grčkoj, u kome boravi najveći broj naših turista i koji je ostao na nivou cena od prošle godine, sa pomeranjima do 5%.

Video: Ušli smo u superbrzi voz u Kini koji ide 306km na sat: Prelazi 1000km za 4 sata

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko

    28. maj 2022 | 14:39

    ici busom za Egipat, je bas cool..

  • Mirjana

    28. maj 2022 | 14:39

    Lokomotiva ide brze od vagona, 380 kmh a vagoni 308 kmh. Super, mora da dobro vuce !!!!

  • mare

    28. maj 2022 | 16:06

    Malo nije realno da svaki putnik u autobusu do Grcke(800-900km) doplati 10€. To je preko 500€ doplate za ceo bus! Pa nije bas tolika razlika?!Ili gresim..?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>