• 27
 ≫ 

Jedan petak u NS: Puni kafići, turisti, "beogradske cene" ručka i sladoled od 400 dinara

 ≫ 

Pišite nam u kom gradu vi živite, kakve su cene u njemu, ima li turista, kakva je ponuda?

  • 27
Voz Soko

Foto: Telegraf.rs, Mateja Beljan, Pixabay

Ako imate mogućnost da posetite Novi Sad ovih dana, i to tokom radne nedelje, učinite to jer su svakako manje gužve. 

Posebno u novom brzom vozu Soko, koji ide 200 km/h, i zaista kreće sa glavne beogradske stanice "u minut" i stiže u srpsku Atinu u dogovoreno vreme.

Evo kako je to izgledalo u našem slučaju: gradski prevoz do Prokopa, ulazak u voz nekoliko minuta ranije, proučavanje "menija" - koje kafe su u ponudi, koji obroci. Cene kafa su od 150-160 dinara pa naviše, dok je burito 360 RSD.

Ko želi svoj potpuni komfor, svakako će odabrati auto-prevoz, ali u svakom drugom slučaju, nema potrebe: iz Beograda ste u Novom Sadu za oko pola sata, a karta u jednom smeru od 1. juna koštaće 400 dinara, dakle, ukupno 800.

Ali, to je samo početak avanture. Kako izgleda Novi Sad ovih dana? Na ulicama je "živo", kafići i restorani su krcati - i petkom preko dana, autobusi cirkulišu, na gotovo svakom koraku su sladoledžinice. Ali, "na oko" ćete videti razliku među njima:

Od prosečne kugle i standardnih ukusa, do korneta u boji sa izrazito crvenom "kašikom" sladoleda od jagode čija je cena 170 dinara. Takođe, možete probati sladolede bez šećera, posne i veganske, na bazi pirinča i cimeta, ili borovnice, lavande... Cena? Mala porcija (70 grama) je oko 230 dinara, a veća porcija (140 grama) je nekih 400 RSD.

Možda će mnoge iznenaditi "jače" cene u ovom gradu, jer iz nekog razloga očekujemo da Beograd u tom domenu dominira - međutim, ručak u fensi restoranu platićete jednako kao i u srpskoj prestonici. Paste i pice su od 800 dinara pa naviše, deserti oko 400, a jela po porudžbini - poput sečuan piletine, ćuretine s mlincima ili teletine - od 1.000 dinara pa naviše.

Pet ćevapa u Dunavskoj možete platiti oko 600 dinara, a upola manje u nekoj od "zavučenih" ulica oko centra. Ipak, kao i u Beogradu, ne plaćate samo konkretan obrok, već i lokaciju, uslugu, ugođaj. Nes kafa je oko 200 dinara, pivo malo iznad toga...

Novi Sad

Novi Sad / Foto: Grad Novi Sad

Novi Sad bi mogao da bude u zenitu ove godine

Periodični odlasci u ovaj grad i festival Exit, otvaranje tržnog centra, privlačenje kompanija i investicija, kao i višegodišnji rast cena nekretnina - nisu više jedini faktori koji mogu da pomognu privredu grada.

Naime, Novi Sad je ove godine evropska prestonica kulture, što svakako doprinosi atraktivnosti grada i privlači turiste, koje smo i zatekli ovih dana tamo. Mogao se čuti i ruski jezik. U toku je bio i Poljoprivredni sajam, juče završen.

Ova manifestacija je dodatno privukla turiste i poslovne ljude, posebno u vreme svetske krize i naglih promena cena i nestašica na globalnom tržištu.

A kako turistima nije važan samo smeštaj i prevoz do određene destinacije, već i šoping, gastronomska ponuda, snabdevenost, priroda, zabava... Ovaj srpski grad sve više odgovara zahtevima i u tom pogledu.

I cene samih nekretnina u NS su vinute "u nebesa", pri čemu je zakup prosečnog stana u centru već dostigao nivo od 350 evra: recimo, 50-ak m2 u Ulici Stevana Musića; nekretnina od 37 kvadrata, smeštena u neposrednoj blizini Železničke stanice, prodaje se za čak 92.500 €.

Pišite nam u komentarima u kom gradu živite, kakve su cene u njemu, ima li turista, kakva je ponuda?

Video: Promotivna cena karte za Soko i u maju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trece Oko

    28. maj 2022 | 16:02

    Novi Sad je najbolji grad za zivot porodice u Srbiji. Sve je po meri coveka, blizu, nema preterane potrebe za koriscenjem automobila, uredan, sa dosta parkova i izletista. Fruska Gora u blizini je nesto neprocenjivo. Oseca se duh Austrougarske, narocito ako ste imali priliku da iskusite jug Srbije. Tada postajete svesni razlike. Stanovnici pomalo arogantni, ne bas namerno, tako odrastaju, smetaju im doseljenici, zovu ih posprdno dodjosi, brane sebi neko pravo na posebnost, nikako da shvate da i svi drugi imaju pravo na zivot u tom gradu isto koliko i oni. Ne vole Bosance nikako, a samo za nijansu manje sve ostale. Mozete ziveti godinama u NS i biti stranac, ako niste snalazljivi. U principu, divan grad za zivot, a posebnosti treba ignorisati i gledati sebe i one koji nemaju predrasuda prema drugima.

  • Tara

    28. maj 2022 | 15:12

    Jeftiniji je Novi sad od Beograda preboz im je jeftiniji ,hrana isto ko i u Beogradu zavisi od toga gde izadjete ima jeftinijih restorana i kafica i skupljih ko i u svakom gradi u Srbiji

  • Sarkazam?!?!?

    28. maj 2022 | 19:06

    Giros u NS 400 dinara veliki, msm cisto da kazem zbog kuknjave kako je u Grckoj skupo. Samo sto je u Grckoj giros pored mora, a ovde pored najzagadjenijeg bulevara u Evropi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>