• 10

Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji: Interesovanje u porastu zbog aktuelne energetske situacije

Postavljanjem solarne elektrane na krov postajete "potrošač-proizvođač"

  • 10
Pirot male kućne solarne elektrane Foto: Tanjug/lična arhiva/Bratislav Vidanovic

Interesovanje za izgradnjom malih kućnih solarnih elektrana u našoj zemlji sve je veće, posebno zbog energetske krize, a novine u zakonskoj regulativi omogućile su i da male solarne elektrane uđu u sistem EPS-a i to po sistemu "proizvođač-potrošač".

Piroćanac Bratislav Vidanović, po struci IT stručnjak, na krovu svog doma napravio je solarnu elektranu snage 10 kilovata za koju kaže da očekuje da će mu omogućiti da proizvede svu neophodnu električnu energiju za svoje domaćinstvo.

- Investicija košta otprilike 1000 evra po kilovatu, naša elektrana je snage 10 kilovata, trebalo nam je pet-šest meseci da ovu investiciju realizujemo, ali nadam se da će u bliskoj budućnosti to biti još brže. Cilj nam je da svedemo potrošnju na nulu. Inače ja koristim i električni motocikl, hibridni auto i želja mi je bila da ostvarim nultu emisiju ugljenika - kazao je Vidanović Tanjugu.

Po njegovim rečima, očekivanja su da će se investicija otplatiti u potpunosti za desetak godina.

- Naravno, zavisi se od vremenski uslova ali očekujemo da se ulaganje vrati za deset godina. Princip po kome sve funkcioniše je takav da svu proizvedenu struju šaljemo EPS-u, od koga uzimamo nazad onoliko struje koliko nam treba, a kasnije se na kraju svakog meseca određuje stvarna potrošnja - kaže Vidanović.

Stručnjak za male solarne elektrane Dejan Cvetković, iz Niša, koji je instalirao solarnu elektranu, prvu takve vrste u ovom delu Srbije, kazao je za Tanjug da je interesovanje za solarnim elektranima u velikom porastu zbog aktuelne energetske situacije na globalnom nivou.

- Samim postavljanjem solarne elektrane na krov vi postajete "potrošač-proizvođač". Električnu energiju koju proizvedete ostavljate u rezervi elektrodistributivnom sistemu, a kasnije koristite po potrebi. Ovakve elektrane mnogo se koriste u EU, a u Srbiji je interesovanje sve veće - kaže Cvetković.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Labrador na baterije

    29. maj 2022 | 11:19

    Taman kad prođe tih "oko 20 godina" da bi projekat bio isplativ stigne nova nenajavljena ponuda-prelazak u drugu dimenziju i tamo levitiranje gratis.

  • 😷😷😷😷😷

    29. maj 2022 | 11:56

    Imate li neku firmi da preporucite, kome da se javimo? Sve ste napisali na kraju nista niste rekli

  • Dejan je

    29. maj 2022 | 11:02

    Kako struju šalješ EPS - u, tako računaj da ti je korisnost smanjena na 20-30 %. I obrni okreni kada ti stigne račun vidiš da će ti se isplatiti za 30 god..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>