• 1
 ≫ 

Pjer Košar: "Spalionica otpada u Vinči biće gotova do kraja godine"

 ≫ 

Podseća da je projekat izgradnje terminala C na Aerodromu "Nikola Tesla" završen i da se trenutno gradi nova pista što je, ističe, takođe, važna investicija

  • 1
Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji TANJUG/Dragan Kujundžić

Postrojenje za preradu otpada u Vinči, u čijoj izgradnji učestvuje francuska kompanija "Veolia", trebalo bi da bude završena do kraja godine, a ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar kaže da je taj projekat, jedan od tri velike investicije u Beogradu u kojima su angažovane francuske firme, veoma značajan, jer će doprineti i proizvodnji toplotne energije za grejanje građana Beograda.

Košar za Tanjug dodaje da su francuske kompanije u Srbiji uglavnom angažovane na projektima "na duge staze" koji će, kaže, trajati i do 25 godina.

- Francuska preduzeća imaju tu tendenciju i naša vlada to podržava. Siguran sam da će biti dobrih vesti za naše bilateralne ekonomske odnose u narednom periodu - navodi Košar.

Na pitanje, ima li razloga za strah da bi kriza u svetu, kao posledica rata u Ukrajini, mogla da dovede u pitanje realizaciju projekata u kojima učestvuju francuske firme i francuski kapital - izgradnje beogradskog metroa, modernizaciju Aerodroma "Nikola Tesla", čiji je operater postala kompanija Vensi i na period od 25 godina, Košar ističe da su se u prethodnom periodu francuske kompanije pokazale otpornim i da mogu da realizuju planove uprkos poteškoćama.

- Rat u Ukrajini destabilizuje tržišta i ekonomije na svetskom nivou u oblasti energetike, hrane, ali francuska preduzeća su i tokom pandemije kovida-19, koja je bila šok za ekonomiju, pokazale otpornost i kapacitete da ispune svoje obaveze, iako je bilo teškoća -  ističe Košar.

Podseća da je projekat izgradnje terminala C na Aerodromu "Nikola Tesla" završen i da se trenutno gradi nova pista što je, ističe, takođe, važna investicija.

Kada je reč o beogradskom metrou, ukazuje da su u realizaciju te investicije uključena francuska preduzeća "Alstom", "Ežis'''' i "RATP".

Na pitanje o pisanju francuskih medija da je srpska vlada u pregovorima sa francuskom kompanijom "Daso Avijasjon" o kupovini do 12 novih lovaca ''''Rafal'''', Košar ističe da je to jedan od najboljih borbenih aviona i da su zbog toga mnoge evropske i svetske zemlje ukazale poverenje ovom francuskom proizvođaču.

- Što se tiče Dasoa, ne mogu više od toga da kažem - navodi Košar.

Dodaje da Franuska i Srbija imaju istorijske odnose kada je reč o avijaciji i podseća da su srpski piloti davne 1912.godine obučavani u Francuskoj.

- Ta priča je veoma živa u našim sećanjima sa obe strane - kaže Košar.

Navodi da je Francuska sa Srbijom zaključila Sporazum o strateškom partnerstvu zahvaljujući kome, ističe, dve zemlje imaju odnose i saradnju punog poverenja u oblasti odbrane, kao i da srpske vojne snage sa francuskim snagama učestvuju u više evropskih i međunarodnih operacija.

- Dijalog o pitanjima bezbednosti nastaviće se i u narednom perioduna veoma čvrstim osnovama koje već postoje. Želimo da učinimo još više, imamo mnogo ambicija vezanih za bilateralne odnose, uključujući i oblast odbrane u kojoj saradnja već postoji - poručuje Košar.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nađa

    29. maj 2022 | 13:17

    Koji je pa ovaj? Jadni smo mi što nam on objašnjava značaj rešavanja otpada iz Vinče. To je još Jugoslavija morala da uradi kako treba. A sad to kao strana investicija!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>