• 10
 ≫ 

Srpski vozači neće plaćati više cene goriva u Mađarskoj: Austrija spremna da tuži Budimpeštu

 ≫ 

Vozači automobila iz Srbije i Slovenije mogu da toče benzin i dizel po subvencionisanim cema od 480 forinti (1,22 evra) po litru

  • 10
Budimpešta Foto: Shutterstock

Vozila sa srpskim i slovenačkim registarskim tablicama izuzeta su od povećanih cena goriva za strane vozače u Mađarskoj, koje su stupile na snagu u petak u ponoć, piše portal dailynewshungary.com.

To znači da vozači automobila iz Srbije i Slovenije mogu da toče benzin i dizel po subvencionisanim cema od 480 forinti (1,22 evra) po litru, koje važe za Mađare.

Kako se objašnjava u tekstu, ovo izuzeće za Srbiju i Sloveniju je učinjeno jer je u tim zemljama takođe na snazi odluka vlasti o ograničenju cena goriva, koje važe i za mađarske vozače, a ne samo za domaće.

Portal dodaje da će lista zemalja koje su izuzete od odluke mađarske vlade o povećanoj ceni goriva za strance biti objavljena u uredbi ministra za spoljne poslove.

Pored toga, dailynewshungary navodi, pozivajući se na portal Blik, da je slovenačko Ministarstvo ekonomije 10. maja ograničilo maloprodajnu cenu eurosupera 95 na 1,56 evra, a veleprodajnu na 1,54 evra.

Maloprodajna cena evrodizela iznosi 1,67 evra, a veleprodajna oko 1,65 evra.

Istovremeno, u Austriji se, nakon odluke Mađarske da točenje goriva po subvencionisanoj ceni omogući samo vozilima sa domaćim registracijama, priprema kolektivna tužba protiv Budimpešte.

Nevladina platforma COBIN pokrenula je akciju za vozače iz Austrije i EU koji su bili prinuđeni da kupe gorivo u Mađarskoj po višoj ceni od Mađara, jer to smatraju kršenjem principa o jednakom tretmanu svih građana EU.

Vozači, koji su kupili gorivo po višoj ceni u Mađarskoj, treba da se registruju na sajt organizacije, uz sačuvani račun, a kada se prikupi dovoljan broj - slučaj će biti predat advokatima. Organizatori najavljuju podnošenje tužbe zbog kršenja sporazuma EU.

Video: Protest pijačnih prodavaca, neće fiskalne kase

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    30. maj 2022 | 12:47

    Ма браво за Мађаре а ови из Аустрије , Италије... су добили турке и арапе па нека им они изнивелишу разлику те цијене. 😀😁😂

  • Majka

    30. maj 2022 | 12:51

    Bas se Orban plasi Austrije 😂😂 nemoze sad jadan da jede i spava kolko se uplasio

  • Ja

    30. maj 2022 | 13:39

    To breeeee, bravo za Orbana. Svaki dan me sve vise odusevljava

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>