• 2

Inflacija u Nemačkoj dostigla rekordnih 8,7%: Najviše poskupeli hrana i energija

Izveštaj Destatisa dolazi samo 10 dana uoči ključnog sastanka ECB

  • 2
Granica, Švajcarska, Nemačka, hrana, novac Foto: Shutterstock, Pixabay

Stopa inflacije u Nemačkoj dostigla je još jedan istorijski maksimum u maju, povećavši dodatno pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) da što pre okonča program podsticaja iz perioda pandemije.

Potrošačke cene u najvećoj evropskoj ekonomiji su skočile za 8,7 posto u maju u odnosu na godinu dana ranije, podstaknute pre svega poskupljenjem energije i hrane, prema današnjim podacima Federalnog zavoda za statistiku, Destatisa.

Analitičari koje je anketirala agencija "Blumberg" predviđali su rast inflacije od 8,1 odsto.

Izveštaj Destatisa dolazi samo 10 dana uoči ključnog sastanka ECB na kojem zvaničnici treba da objave završetak masivnog programa kupovine obveznica i da potvrde planove za podizanje referentnih kamatnih stopa u julu, što će biti prvo povećanje posle više od jedne decenije.

Pojedini funkcioneri iz Upravnog saveta ECB izneli su mišljenje da bi kamate trebalo povećati za pola procentnog poena, a ne za četvrtinu poena za šta se zalaže većina članova.

Pokazatelji o inflaciji pojačavaju protisak na vladu u Berlinu jer su budžeti domaćinstava u sve većem škripcu.

Video: Vučić: Nemačka ima 55 odsto zavisnost od ruskog gasa mi 100 odsto

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    30. maj 2022 | 17:35

    Istina.nemci su pucali sebi u nogu.normalan narod se buni i kuka,ali gde se u svetu pita narod,tako da i ovde samo gundjaju,a ne smeju da podignu glavu.inace u Berlinu sam 33 godine,i nikad jos nije bila ovakva situacija,ali kazu prava katastrofa ce da bude tek na zimu,ako se u medjuvremenu ne dogovore sa Rusima(mada sumnjam,ne smeju od Amera da pisnu)

  • misa car

    30. maj 2022 | 17:51

    Veštački izazvana.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>