• 1

Bor i litijum su sirovine budućnosti: Euro Lithium Balkan istražuje ležište kod Valjeva

Euro Lithium Balkan je „ćerka firma“ (subsidiary) kanadske kompanije Euro Lithium Inc. U Srbiji, sa sedištem u Divcima kod Valjeva, je prisutna već više od pet godina, i bavi se geološkim istraživanjima bora i litijuma. Istraživanja se odvijaju u okviru Valjevsko - mioničkog sedimentacion basena

  • 1
Euro Lithium Balkan

Foto: Dušan Rašević

Iako je litijum (Li) postao jedna od najinteresantnijih mineralnih sirovina u poslednjih nekoliko godina, minerali elementa bora (B) - borati, su sirovina koja ima izuzetno široku primenu u mnogobrojnim granama industrije. Gotovo je nemoguće zamisliti neki proizvod, posebno u sferi savremenih tehnologija, koji ne sadrži borate.

Ove činjenice čine ležište koje istražujemo vrlo perspektivnim.

Sama geološka istraživanja se obavljaju u više faza. Istražnim bušenjem, koje je pretežna metoda našeg terenskog istraživanja, dobijaju se reprezentatitvni materijal iz dubine zemlje. Daljom obradom materijala možemo da interpretiramo mineralni sastav, a kasnijom hemijskom analizom dobijamo i procentualnu zastupljenost (sadržaj) bora i litijuma budućeg rudnog tela. Na osnovu ovih podataka, rade se dalje analize, posebno u smislu tehnološke obrade rudnog materijala, koje za sada pokazuju veoma povoljne rezultate. Važno je pomenuti i ekonomske analize, koje su odlučujuće pri odluci o otvaranju rudnika, odnosno prelaska iz istražnih faza u fazu eksploatacije. I ekonomske analize su veoma povoljne - naročito sa stanovišta da je EU borate klasifikovala kao „kritičnu mineralnu sirovinu“ za Evropu budući da imaju veliki ekonomski značaj, a zbog nepostojanja sličnih ležišta u Evropi, rizik od ograničenja u snabdevanju je visok.

Euro Lithium Balkan

Foto: Promo/Euro Lithium Balkan

Tim Euro Lithiuma-a u Srbiji, sastavljen je isključivo od domaćih profesionalaca, većinom iz Valjeva. Pored posvećenosti i entuzijazma u obavljanju geoloških istraživanja i pratećih aktivnosti, bez kojih uspeh nije moguć, tim je potpuno svestan da su bor i litijum zaista sirovine budućnosti. Oba elementa, odnosno njihova jedinjenja su sastavni deo proizvoda koji čine osnovu za razvoj „zelene agende“ kao i ekološki održivog razvoja. Činjenice da će rezultati naših istraživanja pozitivno uticati na dalji razvoj Valjeva i okoline, pa i Srbije, daje našem radu dodatno zadovoljstvo.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>