• 3

BDP Srbije porastao u prva tri meseca 2022: Dominiraju 4 sektora

Realan pad bruto dodate vrednosti je registrovan u građevinarstvu, i to za 5,3 posto

  • 3
Srbija, srpska ekonomija

Foto: Shutterstock

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije iznosio je u prvom kvartalu 4,4 posto u odnosu na isti period 2021. godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Prema desezoniranoj serija podataka, BDP je u prva tri meseca ove godine opao za 0,5% u odnosu na prethodni kvartal, navodi se u saopštenju.

Značajan realni rast bruto dodate vrednosti na godišnjem nivou zabeležen je u prvom kvartalu u sektorima: trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila, saobraćaj i skladištenje i usluga smeštaja i ishrane za 11 odsto; kao i u sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama - za 1,9 procenata.

Realan pad bruto dodate vrednosti je registrovan u građevinarstvu - za 5,3 posto.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u prva tri meseca 2022. godine je odnosu na isti period prošle godine, realni rast zabelžen kod svih agregata.

Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava su porasli 7,1%, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) za 4,7 procenata, rashodi za finalnu potrošnju države za 2,5 posto, bruto investicije u osnovna sredstva za 1,0 posto, izvoz robe i usluga za 19,6 i uvoz robe i usluga za 27,3 procenta, navodi Republički zavod za statistiku.

Video: Vlada uvela ograničenu cenu šećera: U prodavnicama i marketima ne smeju da prodaju po većoj od ove

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    31. maj 2022 | 14:00

    Koliko novca je vise sakupljeno samo za PDV na gorivo a plate su ostale iste

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>