• 1

Ko je Nelson Pelc, novi član odbora u Unileveru?

Njegova neto vrednost je procenjena na 1,6 milijardi dolara

  • 1
Nelson Peltz Foto: Profimedia/Splash/SplashNews.com

Nelson Pelc, osnivač investiocione firme "Trian Fund Management", tokom godina je izgradio carstvo vredno milijarde dolara.

U žižu javnosti je ove godine došao i zato što se njegova ćerka Nikola udala za Bruklina Bekama, sina Dejvida i Viktorije Bekam.

Najnovija vest vezana za ovog milijardera je da ga je kompanija Unilever imenovala za člana odbora, pošto je učestvovao u razgovorima o strategiji; on sada drži otprilike 1,5% udela u gigantu robe široke potrošnje.

Unilever, koji se kotira na londonskoj berzi, rekao je da će se Pelc pridružiti odboru kao neizvršni direktor od jula i služiti kao član odbora za naknade. Kompanija je saopštila da Pelcov pomenuti hedž fond upravlja sa oko 37,4 miliona akcija Unilevera, ili 1,5% udela.

Pelc, koji 24. juna puni 80 godina, najpre je počeo da se bavi porodičnim biznisom "Peltz&Sons" - veleprodajom hrane, koji je osnovao njegov deda davne 1896. godine.

Upravljao je kompanijom, a onda je krenuo da širi posao na razne sfere, "bacajući svetlo" na nekretnine. Danas, za njega se veruje da je jedan od najuspešnijih menadžera hedž fondova u Americi. Ipak, pre svega toga, počeo je da radi kao vozač kamiona u porodičnoj firmi.

Desilo mu se čak i da bankrotira, ali se ubrzo "vratio na put", kada je pronašao investitore. Njegova neto vrednost u 2022. procenjena je na 1,6 milijardi dolara.

Video: Da li naša zemlja postaje digitalna?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>