≫ 

Ne pomažu ni plate od 1.000 evra: Ugostiteljstvo u Srbiji na kolenima - kuvara i konobara ni za lek

 ≫ 

Poslodavci tvrde da su oni na birou samo fiktivno, radi ostvarivanja benefita, te da osim što rade sezonske poslove, vikendima tezgare na svadbama „na crno“

Niš ugostitelji

Foto: D.K.

Posle smirivanja epidemije Kovida 19 koja ih je dovela do ruba egzistencije, niške ugostitelje zadesila je nova muka jer ne mogu da obezbede radnike bez obzira što nude više nego pristojne plate. Na ulazima kafića, kafana i hotela mesecima vise oglasi sa ponudama za posao, ali kuvara, konobara i poslastičara nema ni za lek.

Dok ugostitelji za aktuelnu krizu ovog kadra krive komšije iz regiona, koje su kako tvrde, dobro plaćenim sezonskim poslovima odmamile Nišlije na Jadran, upućeni tvrde da je manjak radne snage posledica višegodišnjeg smanjivanja broja učenika ovdašnje Ugostiteljsko turističke škole koja jedina obezbeđuje stručni kadar ovog profila.

Tatjana Mićić, menadžer hotela Tami Rezidens ističe da muči muku sa radnicima iako kuvarima nudi doktorsku platu.

- Situacija je izuzetno teška, osoblje smo i tokom epidemije korona virusa držali na platnom spisku iako nismo mogli da radimo, a sada odlaze u zemlje koje im nude bolje zarade, mislim prvenstveno na Hrvatsku i Sloveniju. Naš oglas za ugostitelje je aktuelan već šest meseci, došlo je samo desetak ljudi, neki su bili na probnom radu ali su ipak odlučili da odu na sezonski rad u inostranstvo. Veliki je problem, ima mnogo faktora koji su doveli do manjka radne snage ove struke. Tokom epidemije korone, mnogi vrsni konobari i kuvari su odlučili da se bave drugim poslom i sada ne žele da se vrate. Pokušavali smo da ih nagovorimo, nudili dobre uslove i još bolje plate ali oni smatraju da su ugostiteljstvo i turizam nesigurne delatnosti, posebno jer korona nije iskorenjena a i zbog globalne stiuacije s obzirom da baš ova privredna grana najviše strada u kriznim vremenima. Mi smo revnosni poslodavci, pratimo tržište, gledamo da nam radnici budu zadovoljni i uslovima rada i platama. Pomoćne konobare plaćamo 60.000, njihove iskusnije kolege i više a o kuvarima da ne pričamo, oni su u rangu doktorskih zarada – objašnjava Mićić.

Siniša Stanković, vlasnik kafea Lukas suočava se sa istim problemom.

- Verujem da je nedostatak radne snage sada problem u svim delatnostima ali mislim da je u ugostiteljstvu najgore, posebno u letnjim mesecima kada mladi i stručni ljudi odlaze u inostranstvo da rade za novac koji mi ovde ne možemo da im damo. Na svakom ugostiteljskom objektu svoje oglasi tražnje za konobarima i kuvarima. Dva meseca tražim kuvara, retko se ko javi a taj zahteva platu od najmanje 120.000 dinara, pa sam odlučio da kuhinju još ne otvaram. Trenutno zapošljavam šest radnika a treba mi najmanje još tri, plus kuhinja. Ne znam dokle ćemo ovo moći da izdržimo, cela moja porodica ovde radi bez odmora samo da bismo opstali – vajka se Stanković.

Ističe da je neophodno da država preduzme korake kako bi se ugostiteljima pomoglo da prevaziđu ovaj problem.

- Značilo bi nam da se omogući, kao što je to ranije bilo, angažovanje mladih preko omladinskih zadruga, što je sada isključeno jer takav radnik može da ima samo pomoćni status. Obratio sam se i Nacionalnoj službi a zapošljavanje, oni su zaista predusretljivi, po njihovom pozivu javila su mi se dvojica konobara. Samo su telefonirali, nisu ni došli na razgovor. Imam utisak da su prijavljeni kao nezaposleni samo radi ostvarivanja beneficija a da nemaju nameru da zaista rade. Konobarske plate zaista nisu velike, malo su veće od minimalca ali imaju i bakšiš koji im znatno uvećava zaradu, ali konobara nema pa nema. Na kraju sam se obratio i direktorici Ugostiteljsko turističke škole da mi pošalje decu na praksu, obećala pomoć ali i oni su u problemu jer imaju malo učenika. Trebalo bi da Ministarstvo prosvete poveća broj đaka, jer to što izađe iz škole je nedovoljno za Niš a kamoli za region – kazao je Stanković.

Sa druge strane, ako bi se sudilo po zvaničnim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, filijale u Nišu reklo bi se da i kuvara i konobara ima više nego dovoljno.

- Među 20.000 nezaposlenih u Nišu i 31.000 na području okruga je 76 kuvara sa trećim stepenom obrazovanja i 71 sa četvorogodišnjom školom. Kelnera sa trogodišnjim obrazovanjem imamo 95 a ugostiteljskih tehničara konobara 66 dok posao traži i 58 poslastičara. Bio je zastoj za vreme Kovida, sada je potražnja za ovim kadrom velika, oni brzo nalaze posao. Verujem da bismo mogli da zadovoljimo poslodavce ako bi nam se obratili - kaže Vanja Stojković, zamenik direktora ove ustanove.

Međutim, poslodavci tvrde da su oni na birou samo fiktivno, radi ostvarivanja benefita, te da osim što rade sezonske poslove, vikendima tezgare na svadbama „na crno“ te da nisu zainteresovani za stalne poslove. Da je situacija sa manjkom ugostiteljskog kadra najblaže rečeno kritična potvrđuje i najkompetentnija osoba za ovu temu, Ančica Dimitrijević, predsednik Udruženja ugostiteljsko turističkih poslenika Niša.

- Svi profili ugostiteljsko turističke struke su u deficitu. Tim povodom su naše, udruženje ugostitelja „Konstantin“, Turistička organizacija Niša a u organizaciji Privredne komore održali sastanak sa predstavnicima Ugostiteljsko turističke škole. Ova obrazovna ustanova je pre osam godina ostala bez jednog odeljenja kulinarskih tehničara a pre četiri isto se desilo i sa kuvarima. To praktično znači da je poslednjih godina na tržištu radne snage 320 radnika manje i mislim da je to u velikoj meri uticalo na ovo što se sada dešava. Ugostiteljska škola nema problem sa upisivanjem učenika, ali je neophodno da joj se odobre još jedno ili dva odeljenja kulinarskih tehničara, kuvara ili ugostiteljskih tehničara kako bi ova grana privrede ponovo stala na svoje noge – zaključuje Dimitrijević.

Video: Srbin radi u najstarijem kafiću u Salcburgu: Ovde je Mocart pio kafu, a otkrio je i koju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša Nedin

    31. maj 2022 | 22:09

    Poštovani! Mislio sam da ništa ne komentarišem ali jednostavno nisam mogao, a da ne dodam nekoliko reči. Tačno je to da je Korona napravila dosta stete ali je problem nastao mnogo pre nje. Dugo godina radim kao konobar i moram vam reći da gotovo celu svoju karijeru radim za minimalac (čak i u hotelima) jer isti ti poslodavci koji sada kukaju nisu želeli da radnike plaćaju više. A znate zašto? Zato što su mislili da ovaj posao može da radi svako ali se na kraju ispostavilo da nije baš tako. Decenijama radimo svaki dan sa jednim slobodnim danom u nedelji. Plus za sve praznike: Božić, Uskrs, Novu godinu itd, sve subote, nedelje, prekovremeno, noćni rad i to bez dinara nadoknade. E to je sramota! Deca su nam odrasla, a da najlepše trenutke nismo podelili sa njima i sa svojim porodicama dok su poslodavci slavili i punili džepove. Sad se ti isti poslodavci pitaju zašto niko neće da radi ovaj posao? E pa kasno ste se setili. Kad ova naša generacija ode u neku bednu penziju ( naš kolega sa 38 godina staža 20.000 dinara) tek onda će se svi pitati ko će da radi u ovoj branši. Godinama ponižavani,vređani, maltretirani što od poslodavaca što od pojedinih gostiju pogotovo od ovih novopečenih biznismena i "srpske elite" nije čudo sto mladi pre odlaze da rade bilo koji drugi posao nego sto se odlučuju za ugostiteljstvo. Nadam se da će moj komentar naterati ljude koji se bave ovim poslom da razmisle o svemu, a siguran sam da će se sve moje koleginice i kolege pronaći u ovome. Hvala!

  • Djape

    31. maj 2022 | 15:52

    Proslo vreme "ako ti neces ima ko hoce"?

  • Bili Boj

    31. maj 2022 | 15:49

    Radnika treba platiti ali i postovati a vi ste gledali samo sebe da niste primjetili da ih gubite sad upregnite svoju familiju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>