• 4

Američka ministarka finansija: "Mislim da sam pogrešila..."

Istakla je i da Bajdenova administracija preduzima mere koje će podupreti napore FED-a da obuzda inflaciju

  • 4
Ukrajina, Rat u Ukrajini, Kijev, Ruska invazija dan 1 Dženet Jelen / Foto: Tanjug/AP

Američka ministarka finansija, Dženet Jelen, izjavila je da su njene prošlogodišnje procene o kretanju inflacije bile pogrešne.

- Mislim da sam tada pogrešila u pogledu puta kojim će inflacija ići - odgovorila je Jelenova u intervjuu za CNN, na pitanje da li je u svojim izjavama tokom prošle godine potcenila pretnju koju je inflacija predstavljala.

Ona je dalje navela: "Došlo do nepredviđenih i velikih potresa u privredi koji su izazvali rast cene energije, hrane i uska grla u snabdevanju, što je loše uticalo na našu ekonomiju, a koje ja u to vreme nisam u potpunosti shvatila".

Dodala je da se negativni ekonomski uticaji kreću u rasponu od ruske invazije na Ukrajinu, koja se nije mogla predvideti prošle godine, do nedavnih lokdauna u Kini, prenosi Rojters.

- Udari na ekonomiju se nastavljaju, a inflacija je glavna briga predsednika Džoa Bajdena. On snažno veruje i podržava nezavisnost Federalnih rezervi u preduzimanju svih neophodnih koraka sa ciljem smanjenja inflacije - rekla je Jelenova.

Istakla je i da Bajdenova administracija preduzima mere koje će podupreti napore FED-a da obuzda inflaciju, pominjući u tom kontekstu vladin zahtev da se snize cene lekova koji se izdaju na recept, da pojefitni zdravstvena zaštita, kao i predlog zakona u Kongresu da se poveća upotreba obnovljive energije, što bi trebalo da rezultira padom cena fosilnih goriva.

Mada je rekla da je nedavni podatak o padu bazne inflacije u SAD ohrabrujući, Jelenova je predočila da su cene nafte i dalje visoke i zaključila da se "dalji šokovi u ekonomiji ne mogu isključiti".

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RoBot

    1. jun 2022 | 09:22

    Gde nadju ovolike metuzaleme da im sve vode ?

  • Miljan

    1. jun 2022 | 09:38

    Sva velika carstva su propala u nekom istorijskom trenutku, tako i Americkoj pohlepnoj ideologiji dolazi kraj!!

  • Nes

    1. jun 2022 | 10:04

    Vi ste grešni čim se rodite. Vaša zemlja toliko je zla nanela ovoj kugli zemaljskoj da je iluzorno o tome više govoriti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>