• 0

Moćni fond koji je ušao u La ligu i Formulu 1 kupuje hrvatski lanac supermaketa: Pominju i Srbiju

Tomi je šesti maloprodajni lanac u Hrvatskoj

  • 0
Supermarket, prodavnica Foto: Shutterstock

Posle višemesečnih špekulacija, izglednija je prodaja jednog od najvećih dalmatinskih poslodavaca - trgovinskog lanca Tommy u vlasništvu Tomislava Mamića.

Za tlanac prodavnica zainteresovan je britanski fond CVC Capital Partners, 'težak' 75 milijarde dolara, saznaje Slobodna Dalmacija.

Navodno, do kraja meseca će se znati svi detalji. Sada se sprovodi dubinsko snimanje kompanije, a veliki su izgledi da se prodaja realizuje. Reč je o prodaji trgovačkog lanca, dok bi nekretnine ostale u Mamićevom vlasništvu.

Pekarska i konditorska kompanija Bobis i mesna industrija Petason trebalo bida ostanu strateški povezani sa Tomijem, a novi partner i vlasnik treba da se posveti stabilnosti u pogledu rada sa postojećim dobavljačima. To treba da obezbedi stabilnost kompanije kao i zaposlenih.

Prema informacijama sa zvaničnog sajta, Tomi je šesti maloprodajni lanac u Hrvatskoj sa kontinuiranim rastom tržišnog udela i 19. kompanija po ukupnom prihodu u Hrvatskoj.

Tomi ima 4.100 zaposlenih, piše Slobodna Dalmacija, a 2021. godine ostvario je 3 milijarde i 604 miliona kuna prihoda, uz konstantan rast u odnosu na prethodne godine.

Tomi je lider na maloprodajnom tržištu u Dalmaciji. Prema podacima Agencije za zaštitu tržišne konkurencije (AZTN), Tomi ima najveći tržišni udeo u Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj, Zadarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Kupcima je dostupan na 227 prodajnih mesta, raspoređenih u devet hrvatskih županija i gradu Zagrebu. Najviše ih je na području Splita.

Velika novost je, kako naši izvori navode, i da Mamić s novim vlasnikom planira zajedničko osmišljavanje i realizovanje politike širenja van granica Hrvatske, u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu te Rumuniju, s ciljem rasta kao najvećeg trgovačkog lanca u jugoistočnoj Evropi.

Investicijski fond CVC Capital Partners svakako je daleko najveći i najmoćniji investicioni fond koji je aktivan u Hrvatskoj, pišu tamošnji mediji.

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>