• 2

Rusija upozorila da je odluka EU o delimičnom prekidu uvoza ruske nafte navodno autodestruktivna

Zvanična Moskva tvrdi i da će ova odluka navodno ugroziti ekonomiju EU

  • 2
Tankeri nafta luka

Foto-ilustracija: Shutterstock

Rusija je danas upozorila da će odluka Evropske unije o delimičnom prekidu uvoza ruske nafte navodno verovatno dovesti do destablizacije globalnih energetskih tržišta i ocenila da je reč o "autodestruktivnom koraku", koji bi mogao da ima povratne posledice po evropski blok.

"Odluke Evropske unije o delimičnom napuštanju ruske nafte i naftnih proizvoda, kao i zabrana osiguranja ruskih trgovačkih brodova, vrlo će verojatno izazvati dalji rast cena, destabilizovati energetska tržišta i poremetiti lance snadbevanja", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, a prenosi Rojters.

Zvanična Moskva tvrdi i da će ova odluka ugroziti ekonomiju EU, iako je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao da će se na ovaj način oduzeti značajna količina sredstava Rusiji i stvoriti dodatan pritisak za prestanak vojne kampanje u Ukrajini.

"Brisel i njegovi politički sponzori u Vašingtonu snose punu odgovornost za rizik pogoršanja globalne prehrambene i energetske krize, uzrokovane nelegitimnim akcijama Evropske unije", zaključuje rusko ministarstvo.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ma kako da ne

    2. jun 2022 | 17:43

    Sve mi vise mirise da Ameri znaju sta rade, ali treba imati tako bolestan um, nije cilj ni Rusija, ni Ukrajina, pucaju na Evropu, zele Ameri da se samounisti cela... Da bi narodu Evrope dali zelju za rat oduzece im hranu, gorivo, sve i sta ce biti nego 3 svetski rat a Ameri naravno procvetace sa prodajom naoruzanja, a mozda na kraju kad se medjusobno svi istrose jos krenuti na Rusiju...

  • U pravu su..

    2. jun 2022 | 16:25

    Kao na ljuljasci smo..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>