• 1

Crnogorci podržali predlog o ukidanju PDV na hleb

Prema najavama iz pekarske industrije, nedavno umanjenje stope PDV-a na brašno, ulje i so neće uticati na umanjenje cenje hleba

  • 1
hrono hleb

Foto: Shutterstock

Vlada Crne Gore je podržala Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost, koji su Skupštini podneli poslanici socijaldemokrata, a kojima je predviđeno da se promet hleba oporezuje po stopi od nula odsto, a uvoz oslobodi od plaćanja PDV-a do kraja godine.

U obrazloženju razloga za privremeno ukidanje PDV-a na hleb i uvoz navodi se da je agresija Rusije na Ukrajinu veoma negativno uticala na ekonomska kretanja u Evropi, na (ne)stabilnost tržišta i rast cena, posebno osnovnih životnih namirnica, prenosi portal CdM.

"Posledice takvih negativnih ekonomskih tendencija su itekako prisutne i u Crnoj Gori, kao maloj, otvorenoj i visoko uvozno zavisnoj ekonomiji, što je rezultiralo drastičnim rastom cena pojedinih prehrambenih proizvoda, koji je u pojedinim slučajevima išao i do 75 odsto, dok se sličan trend očekuje i u narednom periodu", piše u obrazloženju.

Dodaje se da, prema najavama iz pekarske industrije, nedavno umanjenje stope PDV-a na brašno, ulje i so neće uticati na umanjenje cenje hleba, budući da su troškovi pekarima suštinski ostali isti, s obzirom na to da oni neće plaćati PDV na brašno, ali neće imati ni pravo na povraćaj PDV-a, dok će trgovci imati iste troškove kao i do sada.

"Zato je jedini održiv način za umanjenje cene hleba umanjenje stope PDV-a na hleb sa 7,0 na nula odsto", navode poslanici SD-a, čiji predlog podržava vlada.

Video: Imate li za hleb: Ova vekna košta 1.380 evra i najskuplja je na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SVM

    3. jun 2022 | 09:37

    Pročitaj nekako. I šta će sad? Crna Gora mora biti zdrava

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>