• 0

EPS produžio cenu struje za privredu jos dva meseca: Ovo je iznos po megavat-satu

Rezervno snabdevanje se ostvaruje bez zahteva krajnjeg kupca i počinje prestankom ugovora o snabdevanju sa ranijim snabdevačem

  • 0
Struja, dalekovod

Foto: Shutterstock

Zaključkom Vlade Srbije Elektroprivredi Srbije je preporučeno da za dodatna dva meseca, do kraja avgusta, produži snabdevanje privrede električnom energijom po ceni od 75 evra za megavat-sat bez PDV za kupce na tržištu, to jest privredu.

U EPS-u objašnjavaju za Tanjug da će, takođe, još dva mesca važiti stara cena od 97,5 evra po megavat-satu za rezervno snabdevanje.

Prethodni zaključak Vlade Srbije iz decembra 2021. godine, preporučivao je EPS-u cene za privredu i rezervno snabdevanje do 30. juna 2022. godine, a novim zaključkom vlade iste cene važiće i u periodu od 1. jula do 31. avgusta.

Pravo na rezervno snabdevanje ima kupac električne energije koji je izgubio pravo na snabdevanje i to u slučaju stečaja ili likvidacije snabdevača koji ga je do tada snabdevao, prestanka ili oduzimanja licence snabdevaču koji ga je do tada snabdevao ili u slučaju da nije našao novog snabdevača nakon prestanka ugovora o snabdevanju sa prethodnim.

Osim, ako je prestanak ugovora posledica neizvršavanja obaveza plaćanja kupca, kao i u slučaju da nije našao novog snabdevača nakon prestanka ugovora o snabdevanju sa prethodnim, a pripada kategoriji kupaca kojima se ne može obustaviti isporuka električne energije u slučaju neizvršavanja obaveza. Rezervno snabdevanje se ostvaruje bez zahteva krajnjeg kupca i počinje prestankom ugovora o snabdevanju sa ranijim snabdevačem.

Rezervno snabdevanje može neprekidno trajati najduže 60 dana.

Vlada je juče saopštila da je, imajući u vidu drastično poskupljenje električne energije na berzama u poslednjih nekoliko meseci, usvojila Zaključak kojim se EPS-u preporučuje da se rezervno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje, u periodu od 1. jula do 31. avgusta 2022. obavlja po ceni od 97,50 evra/MWh bez PDV, kako se ne bi ugrozilo poslovanje i privredni ambijent u Srbiji.

Takođe, kako je navela vlada, u cilju zaštite tržišta, privrede i sigurnosti građana, doneta je odluka da u istom periodu, od 1. jula do 31. avgusta, cena električne energije kupcima na komercijalnom tržištu bude 75 evra/MWh bez PDV.

Video: Vlada uvela ograničenu cenu šećera: U prodavnicama i marketima ne smeju da prodaju po većoj od ove

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>