• 1

Poznato kada će biti otvorena prva deonica auto-puta u Crnoj Gori

Deonica je pokrivena je sa više od 560 kamera koje će biti praćene u komandnom centru

  • 1
Prva deonica crnogorskog autoputa Printscreen: Bemax d.o.o. Montenegro (youtube video)

Prva deonica auto-puta Bar-Boljare, koja povezuje Smokovac i Mateševo, biće otvorena tokom ove letnje sezone, najavio je danas Andrej Mihailović iz kompanije Monteput.

Dodao je da je u ovom trenutku u završnoj fazi testiranje opreme i svih elektromašinskih instalacija na izgrađenoj deonici koja je na trasi budućeg auto-puta koji će povezivati Srbiju sa Crnom Gorom, odnosno Beograd sa Podgoricom.

Mihailović je rekao da su postavljeni sistemi urađeni u skladu sa evropskim direktivama i svetskim normama. "Vrlo važne instalacije se rade na kraju. Svi smo vrlo nestrpljivi da se autoput otvori, ali ga mi ne smemo otvoriti dok se svi sistemi ne testiraju i dok ne daju rezultate koji su zadovoljavajući, a tiču se bezbednosti", rekao je.

Dodao je da su za potrebe održavanja sklopili ugovor o nabavci 10 snegočistača, kao i da imaju dva specijalizovana vozila koja će se koristiti za zimsko i letnje održavanje. Raspolažu i sa dva vatrogasna vozila koja su specijalizovana za rad u tunelima, kao i sa dva manja vozila koja će se koristiti za potrebe vatrogasne službe.

On je objasnio da će služiti za obezbeđivanje funkcionisanja saobraćaja na prioritetnoj deonici koja je izgrađena na zahtevnom terenu.

- Na 42 km, imamo 16 tunela sa dve tunelske cijevi, dakle praktično imamo 32 tunela. Najduži od njih ima gotovo tri kilometra - Vjeternik, koji je veoma zahtevan. Mnogo je zahtevnih tunela dužine kilometar ili dva, kao i preko 20 mostova na ovom autoputu - kaže Mihailović.

Deonica je pokrivena je sa više od 560 kamera koje će biti praćene u komandnom centru.

- Sve kamere koje su u tunelima imaju mogućnost automatske detekcije incidenata. Čim se detektuje neki od incidenata, bilo da je to pogrešan smer, zaustavljeno vozilo u tunelu, pojava dima ili vatre ili pojava nekog objekta za koji je neprirodno da se nalazi u tunelu, automatski se to evidentira na kamerama u komandnom centru uz zvučni alarm koji će registrovati dežurni operater u centru. Dakle, ugrađeni su najsavremeniji sistemi - objašnjava Andrej Mihailović.

Kako je rekao, izuzetno su zadovoljni svim dosadašnjim radovima i saradnjom sa izvođačima. U posetu su stizale i delegacije iz Kine, jer je glavni izvođač kineski CRBC, kao i predstavnici vlasti Crne Gore.

Video: Ušli smo u superbrzi voz u Kini koji ide 306km na sat: Prelazi 1000km za 4 sata

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 123

    4. jun 2022 | 09:23

    Tokom ovog leta.. A kako to brate moj, a kako to!? Kad, koji mesec??

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>